CAS ORA
Balears 27/06/2017

Álvaro Gijón: "No entenc res, estic destrossat"

Detenen els pares i el germà del diputat del PP per un delicte de blanqueig de capitals

A.s. / J.v.
4 min
El diputat del PP, Álvaro Gijón, en imatge d'arxiu, al Parlament.

PalmaEl germà i els pares d'Álvaro Gijón han estat detinguts aquest dimarts a primera hora en el marc del cas ORA, segons ha pogut confirmar l'ARA Balears. "Estic destrossat i no entenc res", ha assegurat el diputat del PP a aquest diari, preguntat pels fets. De l'operació, dirigida pel Grup de Blanqueig de Capitals de la Policia Nacional, han resultat aquestes tres detencions i una sèrie d'escorcolls als domicilis dels familiars del polític. Presumiblement, aquestes tres persones passaran aquest dimecres a disposició judicial. Gijón és investigat per sis delictes en aquesta causa: suborn, ús d'informació privilegiada, malversació, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i frau a l'administració. Si no fos per la condició d'aforat de la qual gaudeix el diputat, aquest també hauria estat detingut en l'operació.

El diputat i regidor de Cort ha estat citat a declarar pel jutge Manuel Penalva aquest dimecres a les 12 hores, si bé l'advocat del diputat hi està en desacord i al·lega que, segons estipula la llei, la citació s'ha de notificar amb 24 hores d'antelació. "Són les 12 hores i jo no he rebut res", ha assegurat a aquest diari el lletrat. "Si m'ho notifiquen dins el termini legal, jo, encantat, però cal complir la llei", ha afegit. L'oposició de l'advocat a venir a declarar ha sorprès els investigadors, ja que Gijón ha volgut comparèixer voluntàriament diverses vegades per aportar la seva versió dels fets amb relació a aquesta causa.

Gijón va comparèixer voluntàriament davant el jutge durant el març, acompanyat del seu germà, Teo Gijón, i el seu aleshores advocat, José Ramón Orta.

El dispositiu policial s'ha desplegat a primera hora del dematí per la presumpta vinculació dels pares i el germà de Gijón amb un delicte de blanqueig de capitals relacionat amb la manipulació del contracte del servei d'aparcament de Palma que investiga el Jutjat d'Instrucció número 12.

El motiu d'aquestes detencions, segons fonts jurídiques, és que els investigadors han trobat part dels doblers de les comissions que estan sota investigació. Com ha pogut saber l'agència Efe, la Policia Nacional ha intervingut a hores d'ara aquests doblers en metàl·lic, a més de diversa documentació en els escorcolls que s'han realitzat aquest dematí als domicilis dels pares i el germà de Gijón.

Segons fonts pròximes al cas, fa uns mesos el jutge va acordar realitzar una investigació patrimonial del cercle familiar de Gijón i d'altres societats. Tanmateix, tal com recull el sumari de la causa, un testimoni protegit hauria declarat que havia sentit rumors sobre el pagament d'una comissió en metàl·lic a repartir entre José María Rodríguez i Gijón per l'adjudicació fraudulenta del concurs públic al servei d'aparcament de Palma. Aquesta s'hauria duit a terme a canvi d'una contraprestació d'uns 1,2 milions d'euros, que s'haurien repartit Gijón i Rodríguez.

No obstant això, Gijón sempre negà haver rebut doblers a canvi de l'adjudicació del contracte de l'ORA. Tanmateix, segons un testimoni de la causa, el qual detonà tota la investigació, l'actual diputat del PP també hauria adquirit un pis a canvi de l'argúcia, maniobra que també va negar. Fins i tot aportà al Jutjat d'Instrucció número 12 documents que demostrarien que l'habitatge va ser adquirit per familiars seus l'any 2005, mitjançant una hipoteca encara vigent.

Mutis al Parlament

La notícia ha alterat el ple extraordinari que hi havia convocat per a aquest dimarts al Parlament. Tot i que els partits del Pacte han denegat al PP la possibilitat de fer un ple extraordinari de control al Govern, on pretenien formular 10 preguntes (renunciant, per tant, a 10 rèpliques sobre el tema) el diputat de Podem Aitor Morrás ja s’ha demanat, durant el debat d’aprovació de la modificació de la Llei de règim local, “on és Álvaro Gijón”, qui s’ha absentat de la sessió. "Treguin la màfia del partit", ha afegit, tot indignant els diputats populars. La diputada Núria Riera des del faristol ha retret a la formació dels cercles que tingui imputats en altres institucions de l'Estat.

L'escó de Gijón, buit.

El president del PP, Biel Company, s'ha negat a fer declaracions, tot i la insistència dels periodistes. Company ha abandonat l'hemicicle quan el ple encara no havia acabat, acompanyant la parella de Gijón, la també diputada Sandra Fernández.

La diputada Sandra Fernández, aquest dimarts, al Parlament.

La majoria dels partits han reclamat la dimissió de Gijón. "Avui hem descobert que els diputats estan aforats i les famílies, no", ha assenyalat el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, David Abril. "La gravetat d'aquests fets no l'aguanta cap codi ètic", ha afegit. "Nosaltres ja vam demanar-ne la dimissió en el seu moment", ha assenyalat la diputada de Ciutadans Olga Ballester. "Si confiam en la justícia, hem d'acceptar que la justícia, quan fa segons quines passes, té uns certs indicis", ha dit el portaveu parlamentari del PSIB, Andreu Alcover, qui ha criticat el silenci de Company.

Finalment, la portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, ha destacat que Gijón acumula acusacions per vuit delictes en les dues causes per les quals està sent investigat i ha qualificat com a "totalment incomprensible" que "Company no surti aquí a demanar el cessament d'aquest diputat que està tacant el nom de totes les institucions on encara participa". "Aquest Parlament, si fos pel PP, es convertiria en la cova d'Alí Babà", ha conclòs.

stats