Balears 07/04/2014

Desarticulen a Palma una empresa que volia enviar equips per a míssils a l'Iran

L'operació ha estat duta a terme per la Prefectura d'Informació de la Guàrdia Civil amb suport d'unitats a Catalunya i Balears

2 min

La Guàrdia Civil ha desarticulat una xarxa que pretenia enviar a l'Iran equips industrials que havien de ser emprats per fabricar míssils. En l'operació han estat detingudes quatre persones, tres d'elles de nacionalitat espanyola i l'altra iraniana, a Barcelona, Tarragona i Palma. El detingut a Palma és un empresari d'origen iranià.

L'organització també pretenia desviar informació tecnològica de plànols i projectes d'enginyeria mitjançant un complex entramat empresarial. S'han practicat escorcolls en quatre domicilis i a les seus socials de les empreses de la xarxa a Tarragona i Palma, des d'on es duien a terme les activitats il·legals, a més de la coordinació de les altres empreses involucrades.

Als detinguts, als quals se'ls imputa delictes de pertinença a organització criminal, contraban i blanqueig de capitals, se'ls ha confiscat dues màquines per tractar metalls considerats de doble ús; és a dir, productes que poden destinar-se a usos tant civils com militars.

També s'ha confiscat l'equivalent a 10.000 euros entre rials iranians i euros, obtinguts amb els beneficis provinents del delicte de contraban, i s'han bloquejat els actius financers de les empreses involucrades.

Els agents han obtingut abundant documentació sobre operacions d'exportació i venda de material de defensa i doble ús i gran quantitat de dispositius d'emmagatzematge informàtic que seran objecte d'estudi.

L'operació, anomenada Terracota, es va iniciar l'any passat quan els agents van detectar l'adquisició de dues màquines de conformat de metalls a una empresa del sector de la defensa al Regne Unit.

La Guàrdia Civil va constatar que les màquines es van introduir de manera il·legal a l'estat espanyol per tal d'ocultar la seva veritable destinació i amb la intenció d'esperar el moment més òptim per procedir al seu enviament a l'Iran. Això, vulnerant les sancions internacionals que pesen sobre aquest país pel desenvolupament del seu programa nuclear i de míssils.

Així, aquesta actuació ha frustrat l'enviament a l'Iran d'unes màquines sotmeses a control, ja que poden ser utilitzades en la fabricació de carcasses de míssils, com també dels elements usats en les centrifugadores de gas emprades en els processos d'enriquiment d'urani.

L'operació ha estat duta a terme per la Prefectura d'Informació de la Guàrdia Civil amb suport d'unitats a Catalunya i Balears i la investigació ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 6 de Tarragona.

stats