Publicitat
Publicitat

Un conflicte de tres anys

Més d’un milió de nins refugiats s’escapen massivament del Sudan del Sud fugint de la violència

Unicef i ACNUR, l’agència de l’ONU per als refugiats, han anunciat que més d’un milió d’infants han fugit del Sudan del Sud després de més de tres anys d’un conflicte que continua destruint el país.

“Gairebé un de cada cinc nins del Sudan del Sud ha abandonat la seva llar, la qual cosa mostra com és de devastador el conflicte per als més vulnerables”, explica Leila Pakkala, directora regional d’Unicef a l’Àfrica Oriental i Meridional. “Amb més d’un milió de desplaçats dins el país, el futur d’una generació està en greu risc”, hi afegeix.

Segons les darreres dades de l’ONU, els infants representen el 62% dels més d’1,8 milions de refugiats sud-sudanesos. La majoria han arribat a Uganda, Kenya, Etiòpia i el Sudan.

“La crisi de refugiats que més em preocupa és la del Sudan del Sud”, diu Valentín Tapsoba, director de l’oficina d’ACNUR per a Àfrica. “Que els nins refugiats s’estiguin convertint en la cara que defineix aquesta emergència és molt preocupant. Tots els que treballam en la comunitat humanitària necessitam amb urgència compromís i suport sostenible per poder salvar les seves vides”, sosté.

Al Sudan del Sud, més d’1.000 al·lots han estat assassinats o ferits des que va començar el conflicte el 2013, mentre que al voltant d’1,4 milions han estat desplaçats internament.

Prop de tres quartes parts dels menors d’edat del país no van a escola i això suposa el percentatge més alt de tot el món.

Els traumes, els trastorns físics, la por i l’estrès que han sofert tants al·lots representen solament una part del peatge que està cobrant aquesta crisi. Els nins corren el risc de ser reclutats per les forces i els grups armats i, amb les estructures socials tradicionals danyades, són molt vulnerables a la violència, els abusos sexuals i l’explotació.

La crida d’Unicef per al Sudan del Sud i els refugiats sud-sudanesos a la regió -181 milions de dòlars per cobrir-ne les necessitats fins a finals d’any- solament s’ha cobert en un 52%.