Els conductors de galeres podrien ser sancionats amb més de 45.000 euros

Cort assegura que ha incrementat els controls laborals i de benestar animal

L' Ajuntament de Palma defensa que, enguany, ha incrementat un 267% les denúncies a les galeres per incompliment del reglament. En aquest sentit, recorda que les àrees de Mobilitat i de Benestar Animal estan duent a terme una revisió del reglament del servei de transport urbà de viatgers amb vehicles de tracció animal amb conductor. Entre les mesures que s'estan estudiant, asseguren, hi ha promoció de la substitució a mitjan termini del carruatge arrossegat per cavalls per un vehicle elèctric.

El comunicat de Cort s'avança a una campanya d' Anima Naturalis, amb el suport d' Esquerra Unida (EUIB), contra l'explotació, denuncien, dels cavalls en aquest negoci tan característic del centre de Ciutat. La campanya nom Stop Galeres i començarà aquest mateix dijous. “Ja n'hi ha prou de fer els ulls grossos amb els conductors de les galeres”, ha reclamat el coordinador de l'àrea animalista d'EUIB, Guillermo Amengual, en un comunicat.

“Els darrers anys, hem hagut de lamentar la mort de cinc cavalls per accidents o cops de calor i sis accidents amb ferits”, ha explicat Amengual. “Són motius més que suficients per posar fi a aquest tipus d'explotació laboral”, ha afegit.

Inspeccions laborals

El Consistori, per la seva banda, assegura que va instar la Conselleria de Treball a revisar la situació laboral dels titulars de les galeres. Els resultats de 2016, asseguren, han estat 17 actuacions, 13 de les quals han conclòs amb incidències amb una proposta de sanció de 46.657,04 euros.

Enguany, s’han realitzat 28 actuacions per comprovar la situació laboral dels treballadors per compte d’altri de les galeres, que actualment s’estan revisant.

L’Àrea de Mobilitat està tramitant, des que va començar el 2017, 25 denúncies per incompliment del reglament per qüestions com, per exemple, fer aturada en un lloc no autoritzat, portar el cavall en males condicions o portar més passatgers dels autoritzats, per exemple. Durant el 2016 se’n tramitaren 7; això suposa que en un any les denúncies s’han increment gairebé un 267%.

Des de l’Àrea de Benestar Animal, defensen que s’han realitzat inspeccions sense previ avís ni comunicació duites a terme conjuntament amb Policia Muntada davant denúncies particulars o a instància d’associacions animalistes. Per exemple, com a resultat de la darrera intervenció amb la secció Muntada, es va immobilitzar un cavall a la Platja de Palma el mes de juliol. A més, es va fer una reunió informativa amb titulars de galeres i representants de les seves associacions per tractar la problemàtica específica de les parades i actuacions per pal·liar les conseqüències de l’onada de calor patida aquest estiu i prendre mesures.

En aquests moments, conclouen, s’està redactant la nova ordenança. A més, i davant les dades aportades per Treball, s’introduiran canvis dins el reglament per garantir que es compleix la normativa laboral vigent. També s’està estudiant afegir-hi elements, com limitar l’horari de treball dels cavalls, mesures especials per onades de calor, incrementar els controls i inspeccions de benestar animal i prestació del servei i imposar sancions que suposin la prohibició de la prestació del servei en lloc de només sancions econòmiques, a banda de no donar més llicències d’aquest tipus.

EDICIÓ PAPER 21/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF