Balears 19/03/2014

Comencen les obres d'adequació de la via verda entre Manacor i Artà

Les actuacions s'han adjudicat per 4,2 milions d'euros i s'executen simultàniament en cinc trams

Arabalears
2 min

PALMAServeis Ferroviaris de Mallorca (SFM) assegura que aquesta setmana s'ha donat el sus a l'execució de les obres d'adequació de la via verda entre Manacor i Artà, que convertirà el traçat ferroviari inacabat en un itinerari de caràcter ambiental que pretén integrar-se en el paisatge natural d'aquesta zona del Llevant de Mallorca. Les obres, que segons el Govern suposen una inversió total de 4.281.548 euros, es duran a terme simultàniament en els cinc trams en què es divideix el traçat, d'una longitud de 28,6 quilòmetres, i tindran una durada aproximada de sis mesos.

La via verda ha de "tapar" l'obra per on havia de discórrer el tren de Llevant. Un projecte que l'Executiu ha abandonat i que vol suplir com més aviat millor. En principi, les previsions del Govern són de tenir-la enllestida abans de l'estiu de 2014.

Segons l'Executiu, totes les actuacions previstes van encaminades a "revalorar ambientalment aquesta zona sense renunciar en un futur al traçat ferroviari". El nou itinerari verd podrà ser utilitzat per residents i turistes com a ruta de senderisme o cicloturisme que enllaçarà els municipis de Manacor, Sant Llorenç del Cardassar, Son Servera i Artà.

El traçat tindrà una amplitud mitjana de quatre metres i inclourà nou zones de descans, amb bancs i taules, aparcabicicletes i zones enjardinades. Al llarg del corredor es plantaran uns sis mil arbres autòctons i es recuperaran d'aquesta manera més de 24.000 m2 de zones boscoses. També es crearan comunitats vegetals pròpies i punts d'aigua per a la conservació de la biodiversitat i es col·locaran panells d'interpretació ambiental al llarg de l'itinerari amb informació sobre la Xarxa Natura 2000 i sobre la vegetació i la fauna característiques de la zona.

Les actuacions també preveuen la neteja i l'esbrossada general del terreny, l'estabilització de més de 20.000 m2 de talussos per evitar accidents per despreniments, a més de la retirada de les tanques provisionals i dels elements d'obra que hi ha actualment. Mentre durin les obres, estaran tancats els accessos al corredor i les autoritats competents demanen precaució als ciutadans i veïns de la zona.

stats