COMPETICIÓ
Balears 12/10/2014

El Club d’Scrabble de Porreres guanya la partida a l’Apalabrados

Maria Moll venç el I Campionat d’Scrabble de Mallorca en Català

Antoni Riera
2 min

Porreres“Tenc la pell de gallina, m’ha fet sis scrabbles en una partida”. Qui parla és Antònia, que ha perdut la partida de primera ronda davant Francesc Gallén, vingut des de Barcelona. També hi competeix Gabriel Bas, del Club Queimada de Barcelona, un jugador que, tot i els seus 87 anys, es conserva en plena forma. Maria venç les dues primeres, però és mare d’un infant de uè. A la tercera partida atura el rellotge, perquè toca donar-li mamar. Magdalena forma part del Club de Porreres. El seu fill, Pau, viu a Formentera i competeix amb el club d’Eivissa, el primer que es creà a les Illes. Avui seran rivals. Som a Porreres, en el marc del I Campionat d’Scrabble de Mallorca en Català. Les organitzadores són membres del Club Scrabble de Porreres, una secció de l’Agrupació Cultural del poble.

El campionat té caràcter oficial perquè forma part del circuit de competició de la Federació Internacional d’Scrabble en Català i, a més, computa en el RASCCAT (rànquing d’scrabble en català). Per poder organitzar un campionat que computi s’han d’assegurar un mínim de cinc rondes i dotze participants. La Federació està composta ara mateix per deu clubs, de llocs tan diversos com Sabadell, Badalona, Vilafranca del Penedès, Premià de Mar, Eivissa, Sant Cugat del Vallès, El Prat de Llobregat, Cerdanyola, Canet de Mar, Granollers i Porreres, i cadascun d’aquests clubs organitza el seu campionat, que és inclòs dins el circuit.

La Federació té convenis amb els centres de normalització lingüística de la Generalitat, a través dels quals col·laboren amb les biblioteques. També organitza el campionat escolar, en el qual l’any passat participaren més de 1.500 alumnes.

Com en tot joc competitiu, hi ha normes. Els jugadors tenen trenta minuts en cada partida per realitzar les jugades. Per cada minut que s’excedeixin seran penalitzats amb deu punts sobre la puntuació final.

Sistema Swiss

A l’hora d’elaborar el rànquing, es fa servir el Swiss, un complex sistema estadístic que premia les victòries contra rivals que tinguin una millor situació en l’escala de competidors.

Entre partida i partida, els jugadors comenten les jugades i especulen sobre els avantatges i inconvenients de l’aplicació de mòbil Apalabrados, a la qual alguns estan enganxats. D’altres, s’estimen més el Catamots, que fa servir el tauler tradicional. I encara uns altres prefereixen la descàrrega d’adrenalina de la partida presencial.

El primer, segon i tercer classificats, la jugada amb més puntuació amb la lletra V, jugador amb més scrabbles al campionat, jugada amb més puntuació i la millor jugadora porrerenca. Aquests són els premis que ha establert el Club de Porreres. Els guanyadors s’enduen cistelles de productes locals: llaunes de fer coques, sobrassades, galletes, burballes, confitura i paté.

Acabarà el campionat i tornarà la rutina imparable de les partides sabatines. El nou rector ha dit que amb l’horari d’hivern de misses, ja podrà anar a fer alguna partida.

stats