ESPECIAL BIOCONSTRUCCIÓ
Balears 09/05/2016

La calç torna a les cases

Construccions ecològiques i rehabilitació de patrimoni demanen aquest material

Montse Terrasa
3 min
La calç torna a les cases

Palma“Encara tenim dins la memòria genètica que una de calç i una d’arena són el dos components necessaris per fer un bon morter que eviti humitats i que tIngui molt bona adherència a les parets de marès i a les de terra i pedra. A part de ser un material natural, sense additius tòxics, és durador i de quilòmetre 0”. Qui parla així és Joan Pere Llinàs, gerent d’Unicmall, empresa que, com el seu nom indica, és l’única a Mallorca que encara funciona com a forn de calç. Brut de la pols blanca que inevitablement s’aferra a les sabates, a la roba i a les mans, Llinàs explica amb entusiasme el que fan a les instal·lacions que tenen a Felanitx, com és el cicle vital de la calç, els productes que n’obtenen, què s’hi pot fer i els beneficis d’utilitzar un element natural.

Per aquesta puresa, la calç s’ha convertit en un dels materials més demanats pels constructors ecològics. “Jo destacaria que en pintar amb calç feim net, fa bona olor, refrescam la casa, evitam les humitats per condensació, s’eviten els fongs i floridures que estan entre les primeres causes de malalties i al·lèrgies, i per descomptat, espanta els insectes, com ara moscards i les mosques que no niaran les larves. La calç és un material que permet fer morters tèrmics que milloren l’eficiència energètica, mantenen la inèrcia tèrmica creant un clima estable a l’interior de les cases. Com que és transpirable i higroscòpic (reté i evapora la humitat), es manté la humitat relativa al 60%, reduint la sensació tèrmica de fred i calor”.

Llinàs reconeix que avui dia el ciutadà mitjà no sap la utilitat d’aquest material, però que “no fa tants d’anys a cada casa hi havia una alfàbia de calç: ja fos per esquitxar els arbres fruitals com per potabilitzar l’aigua de la cisterna, per desinfectar granges; tothom sabia fer un morter i emblanquinar i qui més qui manco tenia les seves pròpies receptes o dosificacions”.

Un poc d’història

La calç va ser molt utilitzada fins als anys 80, quan encara hi havia mestres d’obra que s’enduien camionades de calç viva per fondre a l’obra. Amb els anys, explica Llinàs, va agafar força el morter a granel ja preparat, que estalviava feina als picapedrers, i al final dels 80 apareixerien els morters de color de grans empreses. Unicmall es va adaptar al mercat formulant una gamma de productes llests a l’ús, amb la textura i el color desitjats. Des de l’any 2000, l’empresa va notar un canvi generacional i els picapedrers i mestres d’obra que no coneixien la calç anaren disminuint el seu ús. “Ha estat gràcies a feines de restauració de patrimoni i les males experiències a aplicar ciments i materials nous a l’edificació antiga que entra amb força la calç per la necessitat de transpirabilitat que eviti problemes d’humitat, sals i descloscats per massa ciment. En aquests darrers 15 anys, els morters de calç han rebut un impuls per part del bioconstructor, que té en compte els aspectes més importants per a un habitatge saludable i energèticament eficient, no només per produir la seva energia, sinó per tenir un menor consum energètic”, afegeix el gerent d’Unicmall.

Com a anècdota, “també vàrem notar que després de les manifestacions contra les prospeccions petrolíferes va augmentar significativament la demanda de pintura de calç, perquè és l’alternativa tradicional a pintures derivades de la indústria petroquímica, i la gent té la consciència que consumint de manera responsable, la seva elecció de compra mou el món”, explica Llinàs.

Les institucions públiques recorren a Unicmall per cercar solucions quan s’ha de rehabilitar un edifici històric. Ser especialistes els ha ajudat a sobreviure dins el sector de la construcció. “L’especialització en la matèria primera i el servei d’assessorament són reconeguts i apreciats. Som capaços de diferenciar i treballar els diferents tipus de calç segons cada feina. Amb aquests 55 anys d’experiència amb la calç, hem recopilat receptes per a cada un dels distints usos i tècniques d’aplicació”, indica Llinàs. Encara que és llicenciat en Econòmiques, el gerent d’Unicmall es mostra coneixedor de tot el procés d’obtenció de la calç i un apassionat de la seva aplicació a l’arquitectura. Les referències a Vitrivi, l’autor del tractat sobre arquitectura més antic que es conserva, en són freqüents. I és que Unicmall no es limita a la producció. L’empresa té interès a investigar, formar i difondre el coneixement de la calç, cosa que va quedar plasmada a la constitució per part d’Unicmall i altres agents d’arreu del Fòrum ibèric de la calç, un ens que, segons destaca Llinàs, els permet investigar i transmetre coneixement envers la calç, un material declarat patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco.

stats