Balears 10/05/2017

Els càrrecs de Podem ja es posicionen en el duel Jarabo-Camargo

Fonts del partit a les Pitiüses afirmen que el secretari general disposa de menys suports dels que afirma que té a Eivissa; Cort i els consells, dividits

C.b. / M.g./ A.t./ J.v.
5 min
Diversos càrrecs de Podem s'han manifestat, aquest dimecres, sobre les primàries del partit.

Palma/EivissaEls dirigents de Podem han començat a posicionar-se, entre apel·lacions unànimes a la unitat, això sí, davant el previsible duel entre Alberto Jarabo i Laura Camargo per ocupar la secretaria general en les eleccions primàries que la formació farà el mes de juny. El foc el van obrir els membres del grup parlamentari, els quals dimarts van anar expressant, durant el ple del Parlament, la seva preferència per Camargo. Jarabo, qui llavors es va mostrar disposat a fer una passa al costat, ha contraatacat aquest dimecres assegurant que disposa de molts suports a Cort i als consells de Mallorca i Eivissa.

El vicepresident segon del Consell, Jesús Jurado, ha estat el primer càrrec a mostrar públicament preferència per Jarabo, tot i que ha afegit que "si Laura és la preferida, jo estic encantat". La consellera insular de Medi Ambient, Sandra Espeja, no ha dubtat, en canvi, de mostrar-se partidària d'un relleu a la secretària general.

"Jo crec que la unitat a dia d'avui la representa molt més Laura Camargo", ha dit a l'ARA Balears.

"Ella representa un canvi, una renovació i una fortalesa. I una assignatura que ha quedat pendent, que és la feminització de la política", ha afegit. "Necessitam una secretària general que no només sigui dona, sinó que sigui una dona empoderada, amb ideologia molt clara i que tingui una representació forta", ha conclòs.

L'equip de Cort, polaritzat

L'argument feminista també ha estat esgrimit per la primera tinent de batle de l'Ajuntament de Palma, Aurora Jhardi. “És desitjable que hi hagi una llista unitària i na Laura la pot representar", sobretot perquè, segons ha explicat a aquest mitjà, "que hi hagi una dona feminista activista com a secretària general és seguir els principis del projecte".

Dins de l'equip de Podem a Cort tampoc no hi ha la unitat que hi ha al grup parlamentari.

La secretària general de la formació a Ciutat, Antonia Martín, ha assenyalat que “si em fan triar, Alberto representa un segment més ampli del partit del qual em sento partícip”, tot recordant que la facció a la qual pertany la portaveu parlamentària, Anticapitalistes, “no representa la majoria”. Amb tot, ha afegit que “si no em fan triar, el millor és una llista de consens. Fins ara, Camargo i Jarabo han fet un tàndem positiu”.

Un argument molt similar l'ha donat el regidor d'Infraestructures, Rodrigo Romero, qui ha recordat que “Laura representa l'Esquerra Anticapitalista, que al final és una minoria”. “A banda, ara és la número dos, així que ja forma part d'un projecte unitari”, ha afegit. En general, la divisió a Cort correspon a les dues llistes que es van enfrontar en les primàries de Podem Palma. El número 1 de la candidatura perdedora, el regidor d'Igualtat, Joventut i Drets Cívics, Aligi Molina, també s'ha posicionat a favor de Camargo. “Hi ha molta gent de cercles, càrrecs públics i fins i tot activistes que no són de Podem, però que veuen que, amb na Laura, la formació pot anar més enllà i li han demanat que presenti candidatura. Jo em sum a aquestes idees", ha assenyalat a aquest mitjà.

Altres càrrecs consultats, com el coordinador tècnic al Consell de Mallorca, Iván Sevillano, no s'hi han volgut posicionar. “Si ella finalment fa la passa, xerraré amb un i amb l'altra i em posicionaré", ha assenyalat, tot afegint que "em fa ràbia que es converteixi tot en un debat de persones".

El grup parlamentari es blinda

Enmig de tot el renou mediàtic que ha generat la convocatòria anticipada de primàries, el grup parlamentari de Podem ha celebrat, aquest dimecres, la reunió setmanal per preparar el proper ple sota una expectació inusual. El diputat Carlos Saura ha declarat, abans de començar, que és partidari de “passar pàgina després d'una època molt intensa” i ha afegit que “hi ha hagut moments molt difícils i hem d'agrair a Jarabo” el lideratge.

La reunió, segons han explicat alguns dels participants, s'ha mantingut en un clima de “normalitat”, tot i l'evident incomoditat de la situació. En aquest sentit, les fonts consultades asseguren que s'ha apostat clarament per “aïllar” la feina del grup parlamentari del procés de primàries i que s'ha demanat encarar la situació amb “més maduresa” que en crisis anteriors. Camargo, qui es troba convalescent d'una petita operació, ha participat en la reunió a través de videoconferència, però, no ha confirmat si ja té decidit presentar candidatura.

Camargo, candidata per aclamació

Tot i que cap dels membres de Podem consultats no ha volgut manifestar-se obertament sobre el paper que ha de tenir Jarabo en cas que Camargo accepti encapçalar la candidatura, molts han volgut valorar la dificultat que suposa ser el primer secretari general d'una formació i la dificultat d'algunes de les situacions que ha hagut d'encarar.

Amb tot, coincideixen a assenyalar que l'"opció Camargo” sorgeix espontàniament després que es decidís avançar les primàries al mes de juny, tot i que estaven previstes per a final d'any. Encara que el secretari general afirma que es va prendre la decisió perquè les eleccions internes no coincidissin amb la negociació pels pressupostos, la majoria dels consultats afirma que el canvi de dates es va entendre com una maniobra per assegurar-se que no es formaria cap candidatura alternativa. Aquest malestar hauria suposat un moviment espontani (un “tsunami”, segons coincideixen a definir diversos càrrecs) a favor d'una candidatura alternativa encapçalada per Camargo. Jarabo va admetre dimarts que si hagués de fer una autocrítica al seu mandat, la faria en el sentit que s'hauria haver pogut promoure més la participació.

El suport de De Sans a Eivissa podria ser contraproduent

A banda de Jurado, la vicepresidenta primera del Consell d'Eivissa, Viviana de Sans, també ha comunicat el suport a Jarabo en una cridada telefònica mantinguda al dematí, segons ha explicat el secretari general i ha confirmat posteriorment a l'ARA Balears. “Tenc el seu suport, igual que el de la immensa majoria de la gent del Consell i de molta gent de les bases”, ha afegit.

Aquesta afirmació ha estat posada en dubte per fonts del partit a les Pitiüses, les quals asseguren que les bases estarien obertament a favor d'un canvi a la secretaria general i que, justament, també hi ha un gran malestar amb De Sans i el seu equip per, justament, la manca de participació. En aquest sentit, afirmen que els cercles de l'illa s'han sentit "menystinguts" tant pels dirigents insulars com per Jarabo.

A Menorca, la situació és més incerta. El diputat David Martínez ha admès que amb prou feines ha tingut temps de comentar la situació amb els membres més actius de la formació. En aquest sentit, ha assenyalat que, de moment, se centraran a confeccionar una proposta organitzativa que presentaran a totes les llistes que, finalment, participin en les primàries.

stats