POLÍTICA LINGÜÍSTICA

El metge de capçalera es podrà triar segons si parla català o no

El Consell Social de la Llengua Catalana aprova oferir ajuts per fomentar la creació de jocs i juguetes

El metge de capçalera es podrà triar en funció de si aquest facultatiu parla en català o no. Aquesta és una de les propostes que inclou el pla d'accions per promoure la llengua catalana en els cinc anys vinents. A més, anuncia una sèrie d'ajuts per fomentar la creació de jocs i juguetes, perquè  només entre un 6% i un 8% dels productes lúdics per a infants són en català.

Per aconseguir que en el món de la sanitat hi hagi un major ús del català, el ple del Consell Social de la Llengua Catalana ha acordat "la inclusió en el procés d'assignació de facultatius (per exemple, els metges de capçalera) d'un criteri d'opció lingüística que permeti a l'usuari triar (o manifestar preferència per) un professional d'acord amb la seva disponibilitat lingüística".

El document 'Proposta d'actuacions en matèria de política lingüística per al quinquenni 2016-2012' consta de 136 accions i s'ha aprovat per unanimitat del ple del Consell Social aquest dijous. És un conjunt de mesures treballades per la ponència de planificació i que en el darrer ple del Consell Social ha rebut un suport unànime.

Relacionat amb la sanitat pública, però també amb l'administració de Justícia o la UIB, el document aprovat constata un baix ús d'aquesta llengua i per això preveu fer un pla d'acollida als treballadors nouvinguts. D'aquesta manera, es vol que tinguin a l'abast més recursos i formació per aprendre la llengua catalana.

Una altra dada significativa que evidencia aquest pla d'actuacions és que només entre un 6% i un 8% dels jocs i juguetes que es troben al mercat són en català. La ponència de planificació considera que les activitats lúdiques i juguetes són una eina d'integració, i que és important que hi hagi una varietat rica d'aquests productes. Amb l'objectiu d'incrementar-ne la presència, es preveu oferir ajuts per crear productes competitius en llengua catalana aplicant noves tecnologies.

EDICIÓ PAPER 09/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF