CAS PALMA ARENA
Balears 27/09/2017

Calatrava afirma que el projecte de l'òpera continua vigent

L'arquitecte estaria "encantat" de presentar avui el projecte de reordenació del moll Vell de Palma i la construcció que li va encarregar Jaume Matas

Anna Schnabel Font
2 min
Imatge del projecte de l'òpera i la remodelació de la badia de Palma.

PalmaL'arquitecte Santiago Calatrava ha defensat amb fermesa el seu projecte de l'òpera i la remodelació de la badia de Palma, com ja ho va fer l'expresident Jaume Matas el primer dia del judici per la presumpta contractació irregular de l'arquitecte. Calatrava, que per moments semblava dedicar-se més a fer publicitat de la seva proposta que no pas una declaració judicial, ha afirmat que estaria "encantat" de presentar ara el projecte de reordenació del moll Vell de Palma i construcció d'un palau de l'òpera.

Calatrava ha declarat aquest dimecres com a testimoni en el judici a l'Audiència de Palma en el qual seu al banc com a únic acusat l'expresident del Govern balear, per a qui les acusacions demanen 15 mesos de presó per prevaricació i tràfic d'influències per haver forçat la contractació urgent i sense concurs de l'arquitecte just abans de les eleccions autonòmiques del 2007. La Fiscalia Anticorrupció i l'Advocacia de la comunitat han mantingut a les conclusions del litigi la petició de presó, si bé han incrementat la multa a 211.000 euros i la xifra que Matas ha d'abonar en qualitat de responsabilitat civil en 1,2 milions: la xifra que va rebre Calatrava per l'òpera.

L'arquitecte ha assistit a l'Audiència acompanyat dels membres del seu gabinet de premsa i ha repartit un comunicat entre els assistents on exposa els beneficis de la seva obra. "L'Òpera se situava a l'extrem del moll, convertint-se en el principal element de l'actuació. Es tractava d'un edifici amb quatre plantes i dues sales, una per a 1.400 espectadors destinat a representacions d'òpera i una altra amb un aforament aproximat per a 400 places, construït sobre una superfície de 4.418 metres quadrats", hi diu la nota. L'arquitecte valencià també ha explicat que el seu despatx ha competit en 135 concursos pel disseny i ha treballat en l'execució de projectes a tot el món. Contradiu, en aquest punt, a l'expresident.

Després de reunir-se amb Matas a Roma per intercessió de l'editor Pere Serra, el març del 2006, l'arquitecte posà de seguida el seu equip -compost per més de cent persones- a treballar en el redisseny del port de Palma. "Em vaig prendre el risc d'avançar en el projecte", ha assegurat. "Una proposta així aportarà una gran modernitat a la ciutat", ha afegit Calatrava.

Calatrava, entrant aquest dimecres a l'Audiència de Palma.

Tanmateix, ha explicat que el seu equip va demanar inicialment 2 milions d'euros per l'obra, però finalment en va cobrar 1,2 milions. També ha narrat que l'expresident autonòmic li va exposar una idea en la qual va començar a treballar des del primer moment. Ha assegurat que la proposta estava tancada quan va signar el contracte, cinc dies abans d'una presentació pública que va ser suspesa per la Junta Electoral per considerar que beneficiava la campanya del Partit Popular.

stats