Balears 14/12/2017

Biel Barceló mantindrà el seu escó fins que s'aprovin els pressupostos

L'exvicepresident assegura no haver "calibrat l'abast de l'error"

Carmen Buades
3 min
Biel Barceló durant la seva compareixença

PalmaAmb l'afecte d'una bona part del seu equip (també dels coordinadors de MÉS per Mallorca) i amb un aplaudiment final. Així s'ha acomiadat aquest dijous el que fins ara era vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, del seu càrrec. La decisió es va fer pública ahir, després de "l'anàlisi de la repercussió" d'haver acceptat un viatge a Punta Cana patrocinat per Air Europa i organitzat pel programa de televisió en què Barceló participa com a tertulià.

Barceló ha anunciat aquest dijous que mantindria el seu escó com a diputat fins que el Govern aprovés els pressupostos la setmana que ve. A partir d'aquell moment, Barceló aprofitarà "el parèntesi" per reflexionar i decidir si vol continuar fent feina al Parlament: "Hi ha molta vida fora i dins", ha afirmat qui ha estat un dels principals impulsors de la creació de MÉS, abans de recordar que l'any que ve hi hauria el congrés de la formació i d'assegurar que el seu objectiu era "continuar on fos, encara que fos a la base" per continuar "fent polítiques d'esquerres".

Tot i que assegura que ha pres aquesta decisió per no haver "calibrat l'abast de l'error" que va cometre, considera que la seva figura estava "massa qüestionada" per continuar al capdavant de la Conselleria fins al 2019 i que, per tant, abandonar l'Executiu era "el millor que podia fer per al projecte polític de MÉS i per al projecte de govern". Durant els darrers mesos la conselleria de Barceló ha estat en el punt de mira pel cas que investiga el possible fraccionament de contractes que va fer dimitir el gerent de l'ATB, Pere Muñoz, i per la investigació de l'exdirectora general de Turisme, Pilar Carbonell, dins el cas Cursach: "Tot s'acumula", ha dit Barceló, i ha assegurat que en la seva decisió "hi ha influït tot el global".

Biel Barceló i membres de la conselleria de turisme

Barceló ha insistit en el fet que va acceptar anar al viatge "a títol personal i no com a vicepresident", motiu pel qual tampoc no ho va comunicar al seu equip. En qualsevol cas, assegura que, assumint ell sol "tota la responsabilitat", va fer arribar la seva dimissió a l'executiva de MÉS i a la presidenta del Govern sense que li ho haguessin de demanar.

El fins ara vicepresident ha aprofitat també el seu comiat per fer balanç de la feina feta i ha assegurat que tant l'impost de turisme sostenible com la regulació del lloguer turístic "justifiquen la legislatura", així com l'impuls de la innovació i la recerca. Barceló ha fet una crida a treballar per "consolidar les polítiques d'esquerra" en un intent d'evitar que la seva sortida erosioni la imatge de MÉS i els perjudiqui electoralment el 2019: "és imprescindible mantenir les bases que s'han posat" perquè amb "l'alternança entre l'esquerra i la dreta sempre es fan passes enrere", ha dit.

A més de posar en valor les seves polítiques, ha lloat el moviment ecologista, tot i les crítiques que durant aquests dos anys li han fet arribar per la seva gestió. Ha reconegut que "no podien defugir" defensar el territori i els reivindicat com a agents essencials per a fites ambientals aconseguides a les Illes.

És "massa tard" perquè Podem entri al Govern

Barceló també s'ha pronunciat sobre la possible entrada de Podem al Govern, una possibilitat amb què s'ha especulat aquest dijous i durant la jornada d'ahir, i que no és la primera vegada que es posa sobre la taula. Com en altres ocasions, el que fins ara era conseller ha afirmat que "fer canvis d'aquest calat quan queda poc més d'un any de legislatura" podria desestabilitzar més el Govern que solucionar problemes i ha afirmat que ara ja "és tard" perquè "Podem hauria d'haver entrat a governar al començament de la legislatura com va fer a l'Ajuntament de Palma o als consells insulars".

stats