TRIBUNALS

El jutge aixeca parcialment el secret de sumari del cas de la Policia Local

Les investigacions d'una presumpta trama corrupta entre policies, funcionaris, polítics i empresaris de l'oci de la nit s'iniciaren fa més de quatre anys

El jutge Manuel Penalva, que investiga des de fa quatre anys una presumpta xarxa corrupta entre policies, funcionaris, polítics i empresaris de l'oci nocturn, ha notificat aquest dijous l'aixecament parcial del secret de les actuacions respecte d'una gran part de la investigació, amb l'excepció d'algunes declaracions que encara formen part de la investigació en curs. A partir del pròxim dilluns, 2 d'octubre, les parts personades en el cas podran obtenir els primers 46 volums. La resta de la causa, composta actualment per 85 volums, serà entregada "a mesura que estiguin digitalitzats". 

Penalva considera que el risc d'alteració, manipulació i destrucció de proves és menor, però "ni molt menys ha desaparegut", assegura el magistrat, en referència als casos relacionats amb la causa i que ja han arribat a judici per agressions i amenaces a testimonis o altres delictes d' obstrucció a la justícia

El març d'enguany es va fer pública una interlocutòria judicial que recollia diverses declaracions escabroses de desenes de testimonis protegits que havien parlat de la trama corrupta. Aquests testimoniatges acabaren tancant a la presó Tolo Cursach i la seva mà dreta empresarial, Tolo Sbert, a qui els investigadors consideren els màxims beneficiaris d'una "organització criminal" que actuava a Palma i Calvià i que gaudia de la connivència de diversos funcionaris i agents.

El Jutjat d'Instrucció número 12 ha acordat aixecar el secret a fi que les parts personades puguin tenir lliure accés a la causa, amb l'única excepció de diverses declaracions o part d'elles que han donat lloc a diverses investigacions "amb la finalitat de garantir el dret de defensa, especialment en un moment en què encara queden en presó preventiva alguns investigats", assenyala l'escrit.

Així mateix, la interlocutòria comunica que s'ha obert una peça separada per jutjar un presumpte delicte continuat de suborn, coaccions i pertinença a organització criminal. Per aquest motiu, el jutge creu convenient alçar el secret de les actuacions amb l'única excepció de part d'algunes declaracions en les quals assegura que "es revelen fets presumptament delictius" que encara estan sent investigats.

La investigació va començar ara fa quatre anys

El setembre del 2013, un escorcoll va capgirar el quarter de la Policia Local de Palma per la filtració dels exàmens d'accés al cos. Des d'aleshores, es va anar destapant un cúmul d'irregularitats, comeses amb la finalitat de crear un organigrama corrupte que va convertir la policia municipal en l'instrument de realització dels interessos des del cim de la piràmide. L'espiral delinqüencial esquitxà diversos policies, batles de Mallorca, polítics –la majoria del Partit Popular– i empresaris de l'oci nocturn.

EDICIÓ PAPER 29/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF