Son Espases organitza el primer curs a l'Estat sobre cirurgia oncològica peritoneal amb animals

Els participants, cirurgians i ginecòlegs, han practicat amb porcs les principals intervencions d’extraccions de tumors i HIPEC

La Unitat de Cirurgia Oncològica Peritoneal del Servei de Cirurgia General i Digestiva de Son Espases ha organitzat aquest dimarts un curs pràctic de tècniques de cirurgia oncològica radical i reseccions viscerals múltiples. Les pràctiques s’han fet amb dos porcs i han estat guiades en tot moment pels instructors. Es tracta del primer curs d’aquestes característiques que s’imparteix a tot l’Estat i hi han participat set facultatius, entre cirurgians i ginecòlegs, provinents d’hospitals de diferents comunitats autònomes. El curs ha tingut lloc a les sales d’operacions experimentals, que estan situades a l’estabulari de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), a Son Espases.

Els objectius generals del curs han estat adquirir coneixements bàsics sobre les tècniques d’extirpació de tumors malignes d’origen digestiu o ginecològic i iniciar-se en la pràctica de la citoreducció oncològica peritoneal i en tècniques de control vascular. En el cas concret de la quimioteràpia intraperitoneal hipertèrmica (HIPEC), actualment és encara una tècnica poc habitual però que ha permès que augmenti de manera significativa l’esperança de vida dels pacients d’una malaltia considerada pràcticament terminal.

Segons el coordinador de la Unitat de Cirurgia Oncològica Peritoneal de Son Espases, Rafael Morales, aquest curs “és una oportunitat per a cirurgians i ginecòlegs d’adquirir habilitat en el maneig d’aquest tipus d’intervencions quirúrgiques complexes utilitzant models animals”.

L’organització del curs situa el Servei de Cirurgia General i Digestiu com un dels referents de tot el territori de l’Estat en l’aplicació i la formació de noves tècniques quirúrgiques en benefici dels pacients.

EDICIÓ PAPER 09/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF