TURISME

HomeAway ofereix més de 160.000 places de lloguer turístic, segons Terraferida

"És així el portal líder de comercialització turística a les Illes Balears per davant d'Airbnb"

"La plataforma de lloguer turístic HomeAway ofereix més places turístiques a les Balears que Airbnb, en concret HomeAway comercialitza 160.016 places, enfront de les 119.059 de Airbnb". Unes dades que ha fet públiques aquest dissabte Terraferida en l'informe 'Desmuntant Airbnb & HomeAway. Part III'. Segons el portaveu Jaume Adrover "aquestes xifres augmenten setmana rere setmana, expandint-se a un ritme vertiginós. HomeAway és, així el portal líder de comercialització turística a les Illes Balears".

Terraferida assenyala que les xifres que ofereix la plataforma Airbnb " no són reals", segons els seus càlculs les companyies no estan oferint la informació ni tampoc el Govern. Així "les dades 'oficials' de les pernoctacions que ofereix Airbnb són de 590.000 (en un any) en canvi, Terraferida estima que serien gairebé el triple d'1.392.632 (en 14 mesos) en el conjunt de les Illes".

Un altre de les dades que ofereix Terraferida és que "el 50% dels 15.000 allotjaments oferits per Airbnb a Mallorca estan en mans de 99 comercialitzadors, un negoci que creiem que està concentrat i del qual se'ns amaga informació, per exemple, Airbnb sabem que recomana als seus clients que posin perfils falsos i que no publiquin moltes cases al mateix nom", afegeix el portaveu.

Legals

"No podem saber quantes places legals hi ha, però el que sí que sabem, analitzant aquests dos portals, és que més del 70% són il·legals, una dada que és insostenible, no pot ser que hi hagi una activitat econòmica que colqui damunt del 70% de la il·legalitat". Actualment hi ha 38.000 places legals i la petició de 40.000 noves sol·licituds.

Per Illes

A Mallorca "el nivell de penetració de HomeAway és molt elevat", segons l'associació ecologista "disposa de prop de 120.000 places, a Eivissa en canvi és més potent Airbnb que té més de 25.000 places. Pel que fa a Menorca Terraferida ha publicat per primera vegada el mapa de comercialització de Airbnb a Menorca i les complementa amb el portal de Homeaway.

Duplicitats

Terraferida es demana quantes places turístiques tenim a les Balears? "una xifra que de moment no podem saber, moltes d'elles es poden repetir als dos portals i a altres plataformes", ara bé creiem que no és molt agosarat dir que hi ha més de 200.000 places turístiques il·legals a les Balears, unes dades que el Govern hauria de reconèixer", afirma Adrover.

"Per això Terraferida demana que la llei sigui molt més restrictiva. Permetre ara que també es pugui fer activitat turística als blocs de pisos, trobam que és una animalada i es carrega tot l'urbanisme".

Estrangers

"Hi ha moltes d'aquestes empreses de lloguer turístic que són estrangeres i que ni tan sols tenen oficina aquí ni hi tributen, és un fenomen absolutament global que s'està aprofitant de les Illes", conclou Adrover.

La presentació de les dades per part de Terraferida ha comptat amb el suport de la Federació d'associacions de veïns de Palma i dels veïnats de Canamunt .

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF