SANITAT
Balears 17/03/2015

Sansaloni anuncia 39 farmàcies noves per als propers 4 anys amb la investigació judicial en marxa

El conseller afirma que la nova regulació és més realista i frenarà l'especulació, a més d'assegurar que "té la consciència molt tranquil·la" per la feina feta en matèria farmacèutica

Antònia Artigues
3 min
El conseller Sansaloni i el director general de Farmàcia, César Vicent, durant la roda de premsa. ISAAC BUJ

PALMAEl conseller de Salut, Martí Sansaloni, i el seu director general de Farmàcia, César Vicente, asseguren que tenen la "consciència ben tranquil·la" i que l'únic que han fet és "molta feina" per dotar la Comunitat d'una regulació de l'ordenació farmacèutica adequada a les necessitats reals de la població i del sector farmacèutic. Confien que el jutge que investiga la querella per prevaricació que ha interposat contra ells (també contra el president Bauzá i tot el consell de govern) per no haver convocat concursos per adjudicar farmàcies autoritzades entendrà els seus motius i que calia un canvi de normativa. De moment, Vicente està imputat i serà el primer a haver de donar explicacions a la justícia per l'actuació del Govern de José Ramón Bauzá en matèria farmacèutica.

Sansaloni ha presentat aquest dilluns detalls de la nova normativa –que assegura que s'ha consensuat amb el sector– i ha anunciat el catàleg de farmàcies que s'entén que són necessàries per als propers quatre anys. Un nombre d'oficines, un total de 39, que respon a criteris poblacionals més reals, segons ha explicat, i que tenen en compte, per exemple, els habitatges buits. Es considera que les unitats familiars estan integrades per 2,58 persones (abans 4) i es descarten els habitatges buits, de manera que es redueix la població en 80.000 persones. S'estableix com a mòdul general el d'una oficina de farmàcia per cada 2.800 habitants i una d'addicional per cada 2.000 habitants més. També es considera un mòdul estacional, que preveu una farmàcia per cada 3.500 habitants estacionals i una més per cada 2.500 habitants estacionals més.

S'adjudicaran un mínim de 32 farmàcies de les 39 acordades

A partir d'ara, s'obre un termini d'al·legacions i llavors es convocarà el concurs per adjudicar, com a mínim, el 80% de les que inclou el catàleg: 17 a Mallorca, 19 a Eivissa i 1 a Formentera. A Marratxí, municipi on està ubicada la farmàcia de Bauzá, també se'n preveuen 4 de noves.

Segons el conseller, cada quatre anys es revisarà aquest catàleg per adaptar-lo a les necessitats. Sansaloni també ha venut aquesta nova regulació com a molt més beneficiosa per al conjunt dels ciutadans i dels farmacèutics, ja que permetrà accedir a farmàcies a més professionals i evitarà l'especulació. Per exemple, no es podrà vendre una farmàcia que resulti adjudicada fins que passin 10 anys (ara eren 3), o per poder concursar per a una nova farmàcia un titular haurà d'esperar 7 anys –i no els 3 d'ara– i el titular no podrà computar mèrits de concursos anteriors. Segons sembla, aquests dos factors que ara es canvien es troben en la clau de l'especulació farmacèutica que es vol tallar.

Però què passa amb les farmàcies que ja estaven autoritzades (i no adjudicades encara a un farmacèutic concret per concurs)? Segons el conseller i el director general, aquestes autoritzacions formen part d'un procés administratiu, però de cap manera generen drets a ningú. Per això, segons la seva interpretació, aquestes autoritzacions queden en paper banyat i ara el que val és el nou catàleg aprovat. El catàleg deixa fora 24 oficines de farmàcia que ja estaven autoritzades (13 de les quals són a Palma) i també unes altres tres amb un procediment d'autorització iniciat. Un total de 27 farmàcies en queden fora.

Clar, la interpretació de la Conselleria de Salut no té per què ser la que facin els tribunals i amb aquesta decisió s'arrisquen que es puguin interposar recursos exigint la convocatòria d'aquests concursos. Aquí la troca s'embulla bastant més i no està clar què pot passar. El conseller parla del fet que hi ha diferències de criteris dels tribunals.

Ara bé, en compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que obligava l'administració a convocar el concurs de quatre farmàcies autoritzades el 2009, el conseller ha confirmat que està en marxa aquest concurs per tres farmàcies a Palma i una a Binissalem.

Quant a per què no s'havien convocat concursos aquesta legislatura, el conseller ha recordat "un" concurs el 2013 i ha afirmat que habitualment es convoquen cada 4 anys. Ha insistit en la bondat de la nova regulació perquè ara, d'ofici, cada quatre anys, serà l'administració la que revisi el catàleg i convoqui els pertinents concursos, mentre que fins ara s'anava actuant a instàncies de particulars que demanaven farmàcies per a un lloc determinat.

En aquests moments hi ha obertes 436 oficines de farmàcia a les Illes. Amb la proposta de catàleg del Govern per als propers 4 anys, n'hi haurà entre 32 i 39 de noves. Les farmàcies incloses en el catàleg es podran obrir a: Alaró, Alcúdia, Binissalem, Escorca, Esporles, Inca (3), Llucmajor (2), Manacor (2), Marratxí (4), Porreres, Ciutadella, es Castell, Eivissa (3), Sant Antoni (4), Sant Josep (7), Santa Eulària (5) i Formentera.

stats