Publicitat
Publicitat

Sanitat avisa que tornar la targeta a les persones en situació irregular pot ocasionar multes milionàries

El secretari d'Estat, Rubén Moreno, ha advertit que la mesura engegada en comunitats com les Illes pot tenir "conseqüències catastròfiques"

El secretari d'Estat de Sanitat, Rubén Moreno, ha advertit aquest dijous les comunitats autònomes de la manera en què algunes estan tornant l'assistència sanitària als immigrants irregulars, perquè pot tenir "conseqüències catastròfiques" com multes diàries milionàries per part de la UE.

Moreno s'ha expressat d'aquesta manera durant la seva compareixença a la Comissió de Sanitat i Serveis Socials del Congrés, en la qual ha exposat els pressupostos de la seva Secretaria per al proper any i que ascendeixen a 317.210.000 euros, un 2,05 % més que el 2014.

Davant les crítiques de la diputada del PSOE Guadalupe Martín per no haver materialitzat encara la devolució de l'assistència sanitària als immigrants en situació irregular, com va anunciar el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, Moreno ha assenyalat que se n'ha d'estudiar "molt bé" la manera pels problemes que podria comportar.

Ha indicat que, tal com passa sempre que les comunitats aproven normes pròpies, estan sent estudiades per part de l'Advocacia de l'Estat.

Ha explicat que mesures com les adoptades al País Valencià, Balears o Cantàbria per atendre els sense papers "probablement poguessin estar vulnerant les competències" que constitucionalment són de l'Estat, malgrat que ha aclarit que cal estudiar-les.

Però per Moreno "encara més important" que la constitucionalitat o no d'aquestes mesures ho són les conseqüències que puguin comportar, perquè si les comunitats autònomes tornen la targeta sanitària als irregulars, també haurien d'atendre els ciutadans europeus que acudeixin a aquesta regió després tres mesos de residència i que no paguin l'assegurança al seu país d'origen.

"Imagina't tractar els pacients europeus i que en lloc d'assumir els costos al país d'origen ho faci la Comunitat Autònoma que li toqui", ha dit el secretari general en declaracions als periodistes després de la compareixença.

En aquest cas, segons ha dit, Espanya tornaria a la situació prèvia de la reforma sanitària en què va estar a punt de ser condemnada pel Tribunal de Justícia Europeu i això implicaria pagar multes milionàries cada dia i la paralització dels fons europeus, entre altres.

"Significaria que cada dia que passa d'incompliment és una multa milionària, paralitzar tots els fons europeus que rep Espanya i assumir la tesi del dictamen motivat, que vol dir que qualsevol ciutadà europeu que vingui aquí tingui o no assegurança li has de donar targeta sanitària , segons com estigui escrita la norma", ha avisat Moreno.