TRIBUNALS

Salut haurà d'abonar 473.000 euros a les farmàcies perquè pagà tard l'estiu de 2011

El TSJIB condemna la Conselleria de Salut que pagui aquesta quantitat en concepte d'interessos pel retard en el pagament de les factures de farmàcia

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha condemnat la Conselleria de Salut a pagar 473.297,36 euros en concepte d' interessos pel retard en el pagament de les factures de farmàcia dels mesos d'agost i setembre de l'any 2011. El tribunal estima parcialment el recurs presentat pel Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears.

La Conselleria de Salut abonà amb retard les factures farmacèutiques corresponents als mesos d'agost i setembre de l'any 2011, un total de 35.195.045,45 euros. El Servei de Salut no qüestionava l'import o la data de pagament, sinó si els efectes de la mora en l'abonament es produïa a partir dels 60 dies des de la data de presentació de la facturació o a partir dels 60 dies des de la presentació de les factures en suport informàtic

El Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears interposà un recurs judicial contra la desestimació presumpta de la reclamació de l'abonament d'interessos per retard en el pagament de les factures de farmàcia dels mesos d'agost i setembre de l'any 2011. Els interessos pujaven a 473.297,36 euros.

La sentència deixa clar que, pel que fa a la facturació del mes d'agost del 2011, l'Administració hauria d'haver pagat dins els 60 dies següents. Per tant, la Sala considera que a partir dels 61 dies deriven interessos, igual que amb la facturació del mes de setembre del 2011, els interessos de la qual també ha de pagar l'Administració passats els 61 dies.

El tribunal ha tingut en compte el concert establert entre la Conselleria de Salut i el Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears, l'any 2003, en el qual es fixaven les condicions per a l'execució de prestació farmacèutica mitjançant les oficines de farmàcia. El Servei de Salut assumia així l'obligació d'abonar al Col·legi professional l'import de les factures corresponents a les receptes mèdiques oficials vàlides, correctament dispensades i complimentades, d'acord amb els darrers preus autoritzats.

La facturació ha d'efectuar-la el Col·legi de Farmacèutics per mesos naturals i la data límit per a la presentació de les factures és dia 10 del mes posterior al mes facturat. S'han de complementar amb les factures en suport informàtic, presentades abans de dia 20 del mes posterior al facturat. El Servei de Salut ha d'expedir les ordres de pagament abans de dia 20 de cada mes i queda així lligat el pagament a la transmissió de receptes en suport electrònic.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF