CULTURA POPULAR

Rondalles i flors acomiaden la Setmana Alcover a Manacor

Enguany, el cicle de lectura dels contes ha durat desset hores

La XIV Marató de Rondalles i l’homenatge a Antoni M. Alcover per part dels alumnes de l’institut que du el seu nom varen tancar ahir la setmana dedicada a l’il·lustre filòleg i folklorista manacorí. A les onze del matí, els alumnes i els professors del centre; els representants dels pares; els familiars de mossèn Alcover; la batlessa, Catalina Riera; la delegada de Cultura, Antònia Llodrà, i la regidora Cristina Capó varen participar en l’homenatge i l’ofrena floral que l’institut fa cada any al monument que hi ha a l’entrada del centre.

A causa del mal temps, l’acte es va dur a terme en un dels porxos. Hi varen participar alumnes descendents de familiars d’Antoni Maria Alcover, que varen donar a conèixer els records més personals d’aquesta figura. Pares, professors, estudiosos alcoveristes, els responsables de la Institució Antoni M. Alcover i representants públics varen encoratjar els estudiants a “mantenir vives la cultura i la llengua que tant estimava Alcover”.

Però la Setmana Alcover ha tingut amb la XIV Marató de Rondalles un dels plats forts. Enguany ha durat més de desset hores; és un dels ingredients indiscutibles de la setmana que Manacor dedica a mossèn Alcover.

Durant un dia i mig, les rondalles i contarelles capten l’atenció dels centenars d’escolars que any rere any assisteixen a la Marató i de tots els que els volen acompanyar. De fet, des de la Institució Alcover recorden que cada any totes les sessions són obertes al públic.

Durant aquest dijous i divendres dematí, el cantautor Guillem Sansó es va posar dins la pell d’Antoni Maria Alcover per contar rondalles als alumnes de les escoles de tot el municipi. I és que enguany la Marató de Rondalles també ha duit rondalles fins a la biblioteca de Portocristo, que dijous va acollir els alumnes d’Educació Infantil de les escoles de Mitjà de Mar, Ses Comes i Talaiot. A més a més, dijous i divendres els integrants del grup teatral Contarelles oferiren als escolars d’Educació Primària de tot el municipi l’espectacle N’Alcover i les tres penyores: Antoni M. Alcover, una vida de rondalla.

No és fins als darrers torns de la marató que es posen davant el públic, per reprendre la tradició de contar i escoltar rondalles, els veïns de Manacor, descendents d’Alcover, els alumnes de l’IES Mossèn Alcover, els de l’IES Manacor; Ivan Costa, Llucia Serra, Jaume Clown, el grup Sa Cadernera i la directora de la Institució, Bàrbara Sagrera, amb l’acompanyament musical del contrabaixista Cristian Hoel Skonhaug i la pianista Irina Samanidis, Maria Rosa Cons i els integrants de 440 Aula Musical.

Enguany, els assistents a la marató varen poder gaudir de la narració oral de Sa filla des carboneret, S’aucellet, Sa rondalla d’en Vit, L’amor de les tres taronges, En Pere Poca .

El vent i la pluja forcen a suspendre l’ofrena floral a na Camel·la

Un dels actes més emotius de la Setmana de mossèn Alcover a Manacor és l’ofrena floral a peus del monòlit en memòria de l’il·lustre filòleg, situat al final del passeig de na Camel·la, vora la rodona de la plaça Madrid. Emperò el vent i la pluja varen obligar ahir a suspendre l’acte, en què solen participar alguns grups culturals del municipi. La lectura de dedicatòries a Alcover acostuma a anar acomponyada de la col·locació de diversos rams vora el monument que recorda la figura d’Alcover. Sí que es va mantenir, en canvi, la tradicional ofrena a l’Institut Mossèn Alcover.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF