La Reforma, un idil·li amb la cultura en ple centre comercial

L’emblemàtic bar, tancat el 1986, ha acabat convertit en una franquícia de calçat

La Reforma, al centre de Manacor, fou tot un símbol a principis del segle XX. Un centre d’oci relacionat amb el beure i el bon menjar, però que també esdevingué un casal cultural i polític: baluard dels reformistes fins que la República fou enderrocada, el 1936. Poc abans, morí l’ànima del popular bar, Pep Cubells (1933). I el seu germà Joan se’n va fer càrrec fins que es jubilà. Després, quatre dels nou fills de Pep (Joaquim, Pep, Francesc i Joan) continuaren amb el negoci. Joan Cubells, ara de 85 anys, en fou el darrer propietari. Instaurat el franquisme, La Reforma hagué de canviar de nom: Bar España, a efectes administratius. Per a la gent continuà sent La Reforma, fins que, el 1986, Joan rodà clau i va vendre el local a Caja Postal per agafar una administració de loteria al carrer de Peral, a 30 metres del bar, allà on passà més de mitja vida.

En la memòria col·lectiva

La Reforma, a la cantonada entre carrer de Bosch i el de Peral, a dues passes de la plaça de la Bassa, tingué biblioteca i era el punt de trobada de la gent que feia negocis, el lloc on se seguien els resultats del futbol, especialment del Manacor; i també on els pasquins dels cinemes de la ciutat hi lluïen les seves estrenes. Joan Cubells i la seva dona Jerònia tenen cura, avui, de les fotos d’aquella època. “No tancàrem mai”, recorden. “Treiem la tele fora, i tot el barri venia a veure-la”.

La dictadura no aconseguí esborrar-li el nom del bateig popular. “S’hi feien actes culturals. Vingué Pau Casals a tocar-hi en una ocasió. Jo no hi vaig anar”, conta Jerònia . La Reforma anava colze a colze amb L’Agrícola, Can Tomeu, El Rosari i el Bar Turisme, entre d’altres. Avui, l’antic bar acull una franquícia de sabates.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF