El premi Ramon Llull recau sobre Jaime Mascaró Pons

L'empresari menorquí, que rebrà el guardó a títol pòstum, és una de les onze persones o institucions premiades pel Govern de les Illes

El Consell de Govern ha acordat aquest divendres la concessió directa i excepcional d'un premi Ramon Llull a Jaume Mascaró Pons, a títol pòstum, i a altres deu persones i institucions, després de les deliberacions d'un jurat que ha decidit els guardonats.

El Premi Ramon Llull de la comunitat autònoma va ser creat el 1997 i és una distinció per honrar i distingir, de forma individual o col·lectiva, les persones físiques i jurídiques que hagin destacat pels serveis prestats a les Balears en els àmbits cultural, esportiu, jurídic, empresarial, cívic, humanitari, d'investigació, d'ensenyament i lingüístic.

El premi a Mascaró reconeix la trajectòria empresarial del menorquí que va aconseguir un reconeixement internacional de les seves marques de sabates, que "han aconseguit estar en els cinc continents, a través de 98 botigues pròpies i d'una extensa xarxa de botigues multimarca, el que manté el cor i esquelet de l'empresa a Ferreries ", destaca el Govern.

La resta de premiats són el galerista José Pinya Bonnín, per la seva contribució "a la difusió de l'art contemporani en l'àmbit local, nacional i internacional, mitjançant la sala Pelaires, fundada a Palma per ell mateix el 1969, i que en l'actualitat és una de les galeries d'art amb més trajectòria a Espanya ".

Un altre dels premis ha recaigut, a títol pòstum, en Pepe Ferrés Zendrera, fundador de l'Associació de Navegants d'Altura de la Mediterrània (ANAM), "en reconeixement a la seva passió per la nàutica i per ser l'impulsor de la Ruta de la Sal , que s'ha convertit en el referent més important de la navegació d'altura a la Mediterrània i s'ha posicionat Eivissa com una destinació esportiva de qualitat ".

La Societat de Garantia Recíproca, ISBA, és una altra dels premis Ramon Llull d'aquest any, "per la seva extraordinària tasca durant més de 35 anys i, especialment, per la seva faceta aglutinant de la iniciativa emprenedora basada en la solidaritat entre els empresaris, tant individualment com a través de les organitzacions empresarials".

L'advocat i empresari eivissenc Alonso Marí Calbet és reconegut "per la seva contribució, com a fundador del Grup Insotel, al desenvolupament econòmic, empresarial i social de les Balears, i especialment en el camp de la indústria hotelera, naviliera i de viatges".

EAPN Illes Balears, Xarxa per a la Inclusió Social és un altre dels reconeguts "pel seu compromís amb l'eradicació de la pobresa i l'exclusió social i per la seva incansable tasca per garantir que les persones en situació o risc de vulnerabilitat econòmica o social puguin exercir els seus drets i deures, així com per evitar la discriminació ".

La Societat Casino 17 de Gener, de Ciutadella (Menorca), és reconeguda "per la seva tasca i trajectòria històrica, que la converteixen en un notable exponent de l'associacionisme ciutadà en les vessants culturals, educatius, socials, recreatius i esportius, tant a nivell local com autonòmic".

Un altre dels premis Ramon Llull és la Plataforma d'Afectats per la delimitació de la Costa de Formentera, "pel seu treball incansable davant totes les administracions, d'estima i defensa de la protecció del litoral i la seva justa reclamació, amb el qual ha aconseguit el suport de tota la societat formenterera ".

Les Juntes de l'Associació Espanyola Contra el Càncer de Menorca, Associació Alba de Menorca i Associacions i Moviments contra el Càncer d'Eivissa associacions són reconegudes "per la generositat, solidaritat, altruisme i tenacitat de totes aquestes entitats", i "per la seva implicació en la lluita contra el càncer i la seva dedicació i atenció a persones afectades per aquesta malaltia".

La Unitat de Coordinació de Trasplantaments de l'Hospital Universitari de l'hospital Son Espases és premi Ramon Llull "per convertir-se en referent nacional i internacional en l'obtenció de donants per poder trasplantar els seus òrgans i salvar vides" i "un exemple de treball en equip hospitalari al que cada vegada hi intervenen més professionals".

A més se li reconeix l'esforç "per manteniment des de fa més d'una dècada entre un dels hospitals amb el major nombre de donants del país, fins al punt que el 2014 va ser l'hospital d'Espanya amb més donants".

L'últim premiat Ramon Llull és el franciscà palmesà Antoni Riera Moreno Palma, fundador i director emèrit del Cor de Nins Cantadors del col·legi de Sant Francesc, reconegut "per la seva vocació en l'educació dels nins, per comunicar i traslladar als petits la il·lusió pel cant i per la seva passió per transmetre a la societat mitjançant interpretacions de música sacra a les celebracions litúrgiques les arrels culturals pròpies".

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF