Publicitat
Publicitat

TRIBUNALS

Perd 5 mesos de pensió per no segellar l'atur el dia que se li diagnosticà càncer

Primer se li denegà el dret a la invalidesa, però després se li reconegué des d'una data posterior

Lamentablement, la realitat, a vegades, confirma que sí que pot anar pitjor. Sobretot, si topam amb la burocràcia administrativa. Són mals temps i quedar a l'atur s'està convertint en un malson massa habitual difícil de pair. Però pot anar pitjor: que a una persona -estant sense feina- se li diagnostiqui una malaltia molt greu, per exemple un càncer de pulmó, i se li diagnostiqui justament el mateix dia (24-8-2011) que tenia hora per segellar a les oficines de l'atur.

I, clar, en no segellar a l'atur, aquesta persona perdé la condició de sol·licitant de feina i "formalment" no es trobava en situació d'alta a la Seguretat Social o assimilada (com seria estar a l'atur). I això es va traduir en el fet que, incialment, se li denegàs la pensió per invaldidesa absoluta.

Ell era picapedrer, un dels sectors més afectat per la crisi i l'atur. Llavors arribà el diagnòstic d'un càncer i la lluita administrativa que va haver d'emprendre per tenir dret a la pensió.

Tot això es desprèn d'una sentència recent de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Balears que estima en part el recurs interposat per l'Institut Nacional de la Seguretat Social i fa perdre cinc mesos de pensió d'invalidesa a l'afectat.

Sí, tot i que la justícia (i el mateix INSS) finalment ha reconegut el dret a la pensió d'aquest home, no ha aconseguit tenir-hi dret des del dia que se li va fer el primer diagnòstic... perquè aquell dia no va anar a segellar a l'atur. Repassar la història d'aquest calvari de salut i administratiu posa damunt la taula una situació de deshumanització del sistema difícil d'assumir.

Deprés que se li diangosticàs un càncer el 24-8-2011, l 'afectat inicià un expedient d'incapacitat permanent el 20-12-2011 i se li va fer una valoració mèdica el 12 de gener de 2012, en la qual es reconeixia que patia un carcinoma de pulmó localment avançat que, com a limitacions orgàniques i funcionals, li provocava un deteriorament global.

El 24 del mateix gener l'INSS li va denegar el dret a la pensió d'invalidesa perquè no reunia el període de cotització i perquè no estava en situació d'alta "o assimilada" en el moment de fer la sol·licitud. Posteriorment, i una vegada que va tornar a estar inscrit a l'atur com a demandant de feina (presentant certificat d'estar-hi inscrit de 4 de gener de 2012 i 4 de març de 2012), el 15 de maig l'INSS li reconegué una pensió, però amb efectes des del 16 de gener de 2012.

L'afectat sol·licità a la justícia que li reconegués que tenia dret a la pensió des del mes d'agost de l'any anterior. Tingué sort just una vegada, perquè el Jutjat Social 3 de Palma va admetre la seva demanda i ordenà a l'INSS el pagament de la pensió des del 24-8-2011, data del diagnòstic.

Però l'INSS va presentar el recurs que ara ha estat estimat pel Tribunal Superior i que ha determinat que la data d'inici de la pensió (12-1-2012) és la correcta. A més, destaca que l'inici de l'expedient i l'informe de valoració es produïren uns dies després, sense cap retard. Per això, revoca la sentència inicial que reconeixia el dret al picapedrer afectat a cobrar des de l'estiu previ.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF