Balears 03/02/2016

Un regidor de Som Palma és accionista d'una multinacional que acumula condemnes i greus conflictes laborals

Rodrigo Romero, responsable d'Infraestructures de Cort, assegura que no ha venut les participacions d'Arcelor Mittal per manca d'interès i de temps

R. Gallego
2 min
Romero, en primer terme, durant un ple a Cort.

PalmaEl regidor d'Infraestructures i Accessibilitat de l'Ajuntament de Palma, Rodrigo A. Romero (Som Palma), és accionista d'Arcelor Mittal, una gran empresa del sector de l'acer que acumula denúncies per mala praxi laboral i sentències condemnatòries que l'obliguen a indemnitzar per dues morts: la d'un treballador a causa d'una malaltia derivada de la seva feina i la de l'esposa d'un altre empleat. A més, la companyia va iniciar un Expedient de Regulació de d'Ocupació (ERO) a la planta de Sagunt (València) i ha duit a terme paralitzacions de l'activitat, molt criticades pels representants de treballadors, a altres fàbriques de l'estat espanyol.

El regidor s'explica

Romero, segons consta en la declaració de béns que ell mateix va fer pública a l'inici del mandat actual, té 500 accions d'Arcelor Mittal: una "petita participació", segons va advertir a aquest diari. Romero, que diu que té la "consciència tranquil·la", es defineix com a una persona preocupada socialment i que fins i tot evita comprar roba "a cadenes que exploten treballadors". A més, assegura que si no ha venut les accions d'Arcelor és perquè no li posa atenció "ni tenc temps d'ocupar-me d'aquestes qüestions".

Conflicte i sentències

El darrer conflicte que afecta l'acereria va agafar forma de manifestació multitudinària dissabte passat a Biscaia. Milers de persones varen sortir als carrers de Sestao reclamant el manteniment dels llocs de treball de la planta d'Arcelor Mittal a la localitat. La mobilització es va fer després de conèixer-se la intenció del grup de sotmetre la fàbrica a una 'aturada temporal indefinida', tal com la definiren els patrons.

Però l'historial de l'empresa està farcit d'episodis foscos. A l'octubre del 2015 el Jutjat Social número 2 d'Avilés condemnà Arcelor Mittal a pagar 479.985 euros per la mort d'un treballador per una leucèmia que va contreure després d'estar exposat durant anys al benzè que contenen determinades bateries. La sentència considerà provada la relació de causalitat entre el treball exercit pel treballador i la malaltia. A les mateixes dates, un jutjat de Guipúscoa va condemnar la companyia a indemnitzar amb 71.519,4 euros els dos fills d'una dona que va morir per un mesotelioma, contret en netejar la roba de treball del seu marit, impregnada d'amiant.

Ja al juny del 2014, el comitè d'empresa d'Arcelor Mittal de Zumàrraga (Guipúscoa) dugué a terme una aturada de 24 hores i una concentració a la planta, com a mostra de denúncia i repulsa per un accident laboral que va costar la vida d'un treballador de 39 anys que pertanyia a una subcontracta que realitzavan tasques de tancament a la factoria. I és que en els darrers anys s'han registrat a la multinacional o les seves filials quatre accidents mortals. De fet, els sindicats han denunciat l'elevada sinistralitat laboral als centres de treball de l'empresa.

Arcelor Mittal, la cotització de la qual ha caigut en picat els darrers anys, també va ser protagonista d'un episodi del programa 'Salvados' (la Sexta), a causa de l'amenaça de tancament de la planta de Florange (França)

stats