El PSIB assumeix Transparència i la vincula a la Conselleria de Presidència

El Govern es reestructura i nomena, oficialment, Fanny Tur nova consellera de Cultura

Canvis importants al Govern dinamitats per l'adjudicació de contractes menors de MÉS, ara en investigació per la Fiscalia. El que és la pitjor crisi del Pacte s'ha saldat amb una nova 'víctima' per part dels ecosobiranistes. En aquest cas, no un càrrec, com la destitució de Ruth Mateu al capdavant de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, sinó d'una direcció de la mateixa conselleria. El Consell de Govern ha aprovat aquest divendres que serà el PSIB qui assumeixi, finalment, l'àrea de Transparència i Bon Govern.

La consellera de Presidència, Pilar Costa, serà qui estigui al capdavant de l'àrea que més maldecaps ha produït als ecosobiranistes. Les disputes entre MÉS i el PSIB han acabat del costat dels socialistes. MÉS salva el vicepresident del Govern, Biel Barceló, fortament assenyalat per l'adjudicació dels contractes menors al seu cap de campanya, Jaume Garau.

Costa ha recordat que la transparència i el bon govern han de ser uns eixos " fonamentals" dins la gestió del Govern. "El compromís es manté ferm com el primer dia", ha destacat la portaveu de l'Executiu en la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

Remodelació a Cultura

A Cultura no només cau Ruth Mateu. Al director de Cultura, Jaume Gomila, i al director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Josep Ramon Cerdà, els han cessat dels càrrecs. També hi haurà canvis a la gerència de l'Orquestra simfònica. Al capdavant de la Conselleria, que ja ha canviat de consellera dues vegades, s'hi posarà la independent Fanny Tur. Ja va ser consellera de Cultura, Patrimoni i Joventut i també de Medi Ambient al Consell d'Eivissa i directora de la delegació balear de l'Institut Ramon Llull.

Això sí, Miquel Gallardo, que estava al capdavant de Transparència, es perfila com el nou director general de Participació i Memòria Democràtica. Aquesta direcció estarà dins la Conselleria de Cultura, per impulsar i fomentar la participació ciutadana, coordinar les polítiques de memòria democràtica i gestionar el cens de persones desaparegudes. Cal recordar que la llei de memòria democràtica, precisament, està en tramitació al Parlament.

Amb la destitució dels responsables de les direccions generals de Cultura, Participació i Transparència i Política lingüística, la formació de l'equip que els substituirà queda en mans de la nova consellera. La Direcció General d'Esports i Joventut es mantindrà com està ara mateix, encapçalada per Carles Gonyalons. 

Tur té certs vincles amb el PSIB i MÉS. De fet, Costa ha recordat que ella era la presidenta del Consell d'Eivissa en l'etapa de Tur com a consellera insular. Barceló ha apuntat que el seu fitxatge és un "honor" i que ha tingut molt " coratge" per acceptar el càrrec en els moments més crítics del Pacte. També és una vella coneguda del vicepresident, de l'etapa en què Barceló era portaveu del Bloc i ella membre d'Eivissa pel canvi.

Reforçar el Govern

Pel que fa a la pèrdua de MÉS de Transparència, Barceló ha volgut negar divisions internes al Govern i ha apuntat que "l'objectiu de les dues parts en tot moment ha estat reforçar al màxim el govern i que es corregissin situacions que s'han produït".

Barceló ha assegurat que l'Executiu disposa de tota la confiança sobre el seu càrrec, tot i ser "els moments més durs i difícils que ha viscut políticament mai". Tant Barceló com el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, compareixeran aquest dimecres al Parlament per donar explicacions sobre les contractacions de MÉS que han propulsat aquesta crisi.

El vicepresident també ha admès que el servei d'Intervenció del Govern ha trobat "indicis de fraccionament indegut" en dos contractes concedits per la direcció general de Cultura. Ara, l'informe es troba en fase d'al·legacions. En els departaments d'Innovació i de l'Agència de Turisme, que depenen de Vicepresidència, Barceló ha dit que s'han trobat "problemes administratius".

El Govern ocuparà la plaça ja creada de delegat del Govern de les Illes a Madrid per potenciar la reclamació dels drets davant l'Estat. Desapareixerà la plaça de delegat a Brussel·les i se centraran esforços per forçar negociacions amb Madrid. Costa ha assegurat que encara no hi ha un nom triat per ocupar-la, i que aquesta decisió s'ha pres en les darreres hores, tot aprofitant la remodelació del Govern. "La nostra voluntat de reivindicació davant del Govern és ferma", ha entonat.

EDICIÓ PAPER 25/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF