MEMÒRIA HISTÒRICA

El PP queda tot sol davant de la Feixina

José Ramón Bauzá i Mateu Isern tornen a coincidir en un acte en defensa del memorial

Enderrocar el monument de la Feixina “ és un capritx dels partits polítics”. En línies generals, la frase comentada per la regidora de Cort, Marga Duran, va resumir el missatge que el Partit Popular va voler donar ahir per defensar el polèmic memorial. En un acte davant l’escultura titllada de feixista per l’actual Govern municipal, càrrecs polítics de diverses generacions del PP es van concentrar per donar suport al seu manteniment.

Cort va aprovar aquesta setmana el projecte per esbucar la Feixina. L’acte d’ahir del PP va ser una resposta a les intencions de l’Ajuntament encapçalat pel socialista José Hila. Als populars els van acompanyar diversos membres de la plataforma Salvem Sa Feixina. Però el resultat d’assistència va ser curt: una trentena de persones. Ara bé, el PP manté que la decisió d’esbucar el memorial va en contra dels desitjos dels veïns de Palma. Per això mateix, l’antic batle de Ciutat, Joan Fageda, demana a Cort que faci una consulta popular per decidir-ne el futur.

Aplaudiments a Aina Calvo

En la mateixa línia es va adreçar el diputat i anterior batle de Palma, Mateu Isern: “és una decisió contra l’opinió majoritària”. Per part seva, l’altra batlesa popular, Catalina Cirera, va aplaudir la gestió del govern municipal socialista d’Aina Calvo per haver retirat “tot tipus de connotació que pugui ferir sensibilitats”. Els membres del PP somreien alçant cadascun una lletra per dinamitzar l’acte. Algun, però, restava nerviós i enfurismat per les decisions de Cort. “Demana a deu persones si saben què és aquest monument. Segur que cap t’ho sap dir”, cridava Álvaro Gijón a algun dels presents.

Els populars defensen el valor històric, però alguns argumenten que molta gent no sap per què s’ha construït. Ciutadans també s’ha posicionat en la mateixa línia i ha seguit arguments similars. En el darrer ple de Cort, el regidor Pedro Ribas va entonar: “ El monument de la Feixina no em diu res visualment”. En aquest sentit, Ribas es va referir al memorial com a “ pedres” a les quals es para l’orella, “però no s’hi sent res”. Els grups de dretes veuen en les intencions de PSIB, MÉS i Som Palma “connotacions polítiques”.

La Feixina: de símbol feixista a símbol democràtic per decret de batlia

De fet, el PP es va sumar al recurs que la plataforma Salvem Sa Feixina presentà al Ministeri de Cultura per paralitzar l’enderrocament. Cort no té clar quin serà el darrer dia del memorial de la Feixina, perquè ha d’esperar el període obert de 15 dies d’al·legacions. En funció de quantes se’n presentin, es determinarà que el projecte vagi endavant de manera més o menys immediata.

Per anar fent temps, els càrrecs del PP es van dirigir al mercat de Santa Catalina per signar un document en contra de l’enderrocament. La recollida de signatures la duu a terme la plataforma de veïns que vol protegir el monument. La regidora Duran va tornar a anunciar que el grup popular presentaria una nova moció al ple de l’Ajuntament per demanar que canviï d’opinió. Hi veuen pedres, valor històric o una construcció d’alt valor arquitectònic. L’equip de govern municipal veu plasmada en la construcció l’herència franquista. El conflicte, ara, es veu constant.

EDICIÓ PAPER 27/06/2020

Consultar aquesta edició en PDF