Pedro Ribas (C's): "El monument de la Feixina no em diu res visualment"

El regidor de Ciutadans insta Cort a fer un referèndum sobre l'enderrocament del monòlit. El govern municipal es manté ferm amb la idea de demolir-lo

Cort es manté ferm amb la decisió d'enderrocar el monument de la Feixina. La plataforma 'Salvem la Feixina' ha escrit al Ministeri de Cultura espanyol una sol·licitud perquè s'analitzi el cas i es pronunciï sobre les actuacions que s'hagin de dur a terme. Qui sí que s'hi ha pronunciat ha estat el  Consell de Mallorca i el tècnic sol·licitat per l'Ajuntament. La conclusió és que el monòlit " no té cap valor històric ni simbòlic".

El regidor de Ciutadans, Pedro Ribas, ha manifestat durant la sessió plenària d'aquest dimecres que el partit s'ha adherit a aquesta sol·licitud. De la mateixa manera, el grup municipal popular ha confirmat que en les properes setmanes s'hi afegirà. Ara bé, Ribas no s'ha fonamentat en arguments arquitectònics per a la conservació del monument. El regidor de Ciutadans ha definit el monòlit com a " pedres" al qual es para l'orella, "però no s'hi sent res". A més, ha afegit que "visualment tampoc no em diu res" i ha criticat que Cort vegi " característiques polítiques a una simple forma".

Ribas ha instat el govern municipal a dur a terme un referèndum a la ciutadania per decretar si s'ha d'enderrocar o no el monument de la Feixina. En aquest sentit, el de Ciutadans ha assegurat que "si la ciutadania vol que es tombi, tindrà tot el meu suport".

La Feixina: de símbol feixista a símbol democràtic per decret de batliaPer part seva, el PP ha reclamat que s'aturin tot tipus d'accions fins que el Ministeri de Cultura s'hi posicioni. La regidora Marga Duran ha destacat que "la història és la que és" i s'ha referit a la Guerra Civil com " germans que corrien damunt una teulada" sense ideologies. Duran també ha volgut esmentar un informe d'Icomos que recomana "conservar el monument i tot l'entorn". Icomos és un consell d'especialistes que assessora la Unesco, però l'equip de govern ha defensat que no es tracta directament de la Unesco i que, també, l'informe recomana "l'amputació d'elements escultòrics".

Cort assegura que el desmuntatge i retirada de la Feixina és un acord del pacte i que es complirà. Informes tècnics, associacions de veïns, associacions memorialistes "i el sentit majoritari dels ciutadans de Palma" avalen, segons el govern municipal, que el monòlit representa exaltació del règim franquista. A l'inici del ple, partidaris i detractors del monument s'han escridassat.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF