PROGRAMA ELECTORAL
Balears 03/05/2015

El PP posa el consens educatiu en el programa i promet 40.000 llocs de feina

Bauzá diu que és l’únic partit que té possibilitats de governar en solitari els propers 4 anys

M. Bonnín
3 min
PRESENTACIÓ
 José Ramón Bauzá presentà les línies bàsiques del programa en un acte ahir a la costa d’en Blanes.

CalviàL’elaboració d’una llei d’educació de les Illes Balears, “des del màxim consens”, i la creació de 40.000 llocs de feina “de màxima qualitat”per arribar a xifres precrisi, són dues de les promeses electorals del programa del Partit Popular, que es presentà ahir a Calvià. El president del partit i candidat, José Ramón Bauzá, defensà les línies generals d’un programa que, digué, és l’únic realitzable dels que es presenten al Parlament de les Illes Balears, perquè el Partit Popular és l’”únic partit que aspira a governar en solitari”.

Bauzá féu una defensa del trilingüisme, “sempre amb els nostres models”, referint-se a les modalitats insulars. “Volem que es xerri, ralli i parli”, afirmà, per afegir després que el discurs educatiu no s’ha de centrar només en la llengua. La defensa de les modalitats arrencà aplaudiments dels presents, després dels quals, el president reinicià el discurs, però canviant al castellà. Entre les propostes dels populars, s’hi inclouen la realització d’estudis específics “de les nostres singularitats lingüístiques” i la promoció social d’aquestes singularitats.

Propostes

Entre les 624 propostes dels populars, hi ha projectes aturats durant aquesta legislatura, com una ampliació de l’Hospital de Manacor, i diverses iniciatives legislatives, com l’elaboració d’una llei de monts autonòmica, l’aprovació d’una llei autonòmica de residus o la revisió de la Llei d’espais naturals i els plans territorials insulars.

En matèria de serveis socials, el PP es compromet a reforçar la coordinació entre administracions i amb l’elaboració d’una llei del tercer sector que doni estabilitat i garanties a les entitats que s’hi dediquen. Bauzá també anuncià rebaixes fiscals relacionades amb la compra del primer habitatge i la supressió, defensada anteriorment, de l’impost sobre el patrimoni.

Entre les línies del seu programa, hi apareix el foment de la gestió privada a les finques públiques i es deixa la porta oberta a la reconversió d’edificis emblemàtics sense activitat en establiments o infraestructures turístiques “de qualitat”. En l’apartat turístic, també es compromet a crear un centre de coneixement i control del turisme en temps real, per conèixer i coordinar millor el sector.

El transport ferroviari apareix en el text tan sols per prometre l’electrificació fins a sa Pobla i Manacor. El programa també apunta a la reivindicació d’un descompte de resident per als vehicles en trajectes entre les Illes i la Península. Els ports tenen un protagonisme especial, amb la reclamació d’inversions a Europa i la desclassificació dels ports que depenen de l’Estat, a més de reclamar per a aquests un pla de remodelació integral.

Bauzáva va contraposar l’experiència del partit amb la inexperiència d’“allò nou”, que posaria en risc el que s’ha aconseguit fins ara.

Més inversió, menys impostos i nous organismes:

Infraestructures sanitàries

Reforma de Son Dureta per fer-hi un hospital de mitja estada, residència sociosanitària i un centre de salut. Ampliacions a les Urgències dels hospitals d’Inca i Manacor i augment de places residencials i de centres de dia. Nous centres de salut a Artà, Manacor, Llucmajor, Palma, Santanyí i Santa Margalida.

Educació: lliure elecció de centre

Per garantir la lliure elecció de centre, proposa dotar de més recursos les escoles més sol·licitades, perquè puguin ampliar-ne les places.

Espais naturals

Proposa una modificació de la Llei d’espais naturals per “reduir la càrrega administrativa” i per la promoció de la iniciativa privada en els espais naturals. El programa obre la porta a la gestió pública i privada de les finques públiques.

Fiscalitat

Eliminació de l’impost de patrimoni, creació d’un tipus reduït del 6% per a transmissions d’immobles de menys de 200.000 euros que hagin de ser habitatge habitual, i reducció dels actes jurídics del 1,2 al 0,6% també en aquest tipus d’habitatges.

I+D+I

S’ha d’augmentar la inversió autonòmica en Investigació, Desenvolupament i Innovació en un 10 per cent anual fins a l’any 2020.

Cultura

Creació de l’Institut Balear d’Empreses Culturals (IBEC), creació de premis “de prestigi” per estimular els diferents sectors artístics, foment de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i aprovació d’una llei de la música.

stats