Oceana vol ampliar deu vegades el Parc Nacional de Cabrera

La proposta transformaria Cabrera en el Parc Nacional més extens del Mediterrani Occidental

Després de més de 25 anys que Cabrera fos declarada Parc Nacional, Oceana ha presentat aquest dimecres les conclusions de l'estudi que ha realitzat a les aigües de l'illa durant els darrers deu anys. Per primera vegada s'han descrit els sistemes naturals de rellevància ecològica que s'han descobert a la zona proposada per a l'ampliació del parc. La conferència ha tingut lloc al Centre Oceanogràfic de Balears i ha estat impartida per  Ricardo Aguilar, director d’Investigació i Expedicions de l'organització internacional de conservació marina a Europa. 

El Parc Nacional maritimoterrestre de Cabrera té 10.021 hectàrees, 8.703 de les quals formen part de la mar. No obstant això, en l'època en què es va crear, la tecnologia no permetia explorar a grans profunditats. L'organització, que ha pogut utilitzar robots submarins per realitzar els estudis, ha explicat que fora dels límits del parc hi ha ecosistemes de gran valor ecològic que també han de ser protegits. Per aquest motiu, Oceana proposa que el Parc Nacional abasti 90.000 hectàrees i arribi fins als 2.000 metres de profunditat.

Amb tot, l'informe va més enllà i vol posar en evidència que la biodiversitat limítrofa del Parc Nacional es troba amenaçada per activitats humanes agressives. "Pràcticament cap normativa no s’està complint”, ha sentenciat Aguilar. Segons un conveni internacional, un 10% de les aigües de l’Estat haurien d’estar protegides el 2020 i “actualment no arriba ni al 5%”, ha assegurat Silvia García, una de les científiques marines d’Oceana que també han intervingut en la presentació.

“Fins ara hi ha hagut una tendència: jo continuu explotant fins que això esclati. El problema és que ja ha estellat”. Per tant, ha remarcat la necessitat de “recuperar” l’entorn per poder “viure tots bé”. “La recuperació de la biodiversitat és el que permet integrar la conservació. Si l’ecosistema desapareix, desapareixen totes les activitats”, ha assegurat Aguilar.

El nou informe inclou una descripció i un mapa amb la situació dels hàbitats que s'han investigat. L'ampliació del Parc Nacional generarà, d'aquesta manera, "beneficis ambientals i socioeconòmics" com la " protecció de la diversitat marina", la " recuperació de les espècies pesqueres", el " compliment de la normativa nacional i internacional" i el " reconeixement internacional de les àrees marines protegides espanyoles". La següent fita en el procés d'ampliació arribarà el 30 de gener, quan el Govern balear presenti la seva proposta davant el patronat del Parc Nacional. 

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF