Balears 24/10/2017

Només tres localitats eivissenques permetran el lloguer de pisos turístics

La Cala de Sant Vicent, Portinatx i el Port de Sant Miquel, totes tres al municipi de Sant Joan, estan sota estudi d’una empresa externa

Armando Tur
2 min
Cinc regidors d'Eivissa i el periodista Vicent Tur al Congrés

EivissaLes tres localitats turístiques del municipi de Sant Joan tindran pisos turístics legals, emparats per la nova Llei balear turística. Així ho ha explicat aquesta dimarts horabaixa el regidor de Turisme del municipi, Jaume Marí, en la darrera sessió del tercer Congrés d’habitatges turístics que entre dilluns i dimarts ha organitzat la Pimeef a l’extensió de la UIB a Eivissa.

Demanat sobre si permetrien aquesta tipologia de lloguer a qualsevol zona dels seus municipis, tots els regidors han respost taxativament que no, que a edificis plurifamiliars no es permetrà mai. Tots, excepte Sant Joan. “Venim d’un 4 a 0 i potser tenim un 4 a 1”, ha bromejat Jaume Marí, qui ha tingut el darrer torn de paraula. “A les nostres platges hi ha hotels, però també hi ha propietaris que des de fa anys lloguen els seus pisos a turistes; és una realitat i hem de cercar la millor solució que pugui anar bé per a totes les parts”, ha explicat el regidor, qui ha reconegut que aquest assumpte s’està estudiant per part d’una empresa aliena a l’Ajuntament. “En volem saber la viabilitat”, ha conclòs.

Durant la taula redona s’ha demanat als regidors sobre la saturació. “On posarem tots els turistes que venen?”, demanava el moderador i periodista Vicent Tur. A aquesta pregunta la regidora de Turisme de Vila, Gloria Corral, i el regidor d’Urbanisme de Sant Josep, Ángel Luis Guerrero, han coincidit que el creixement de l’illa “ja no té gaire marge”. “Crec que tant al meu municipi com a Vila ens passa el mateix: ja no hi ha gaire terreny on continuar construint, i no podem deixar els habitatges existents a les simples normes de mercat”, ha explicat Guerrero. Corral ha anat més enllà i ha dit que la idea de “saturació” que patim a Eivissa “no es comprèn fora d’una illa”. La regidora de Vila ha explicat que “quan a Madrid no hi ha lloc, la gent se’n va viure a pobles del voltant”, però a Eivissa no tenim aquesta opció, “estam rodejats d’aigua”. Corral ha assegurat que aquesta idea “s’ha d’explicar bé a Europa” i que potser “no basta de canviar la norma balear ni l’estatal”, sinó que s’han de canviar algunes directrius comunitàries.

Un problema que també ha quedat enlaire ha estat el de la manca d’efectius al Consell d’Eivissa per controlar l’oferta il·legal. En aquest sentit, la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Santa Eulària, Carmen Ferrer, ha explicat que un dels darrers plens del seu municipi va servir per fer un canvi a les Normes Subsidiàries que converteix aquest tipus de lloguer en una infracció municipal i permet a actuar-hi l’Ajuntament.

stats