PRESSUPOSTOS 2017

Negueruela aposta per les polítiques d'ocupació per millorar-ne la qualitat

La de Treball, Comerç i Indústria és la conselleria que més veu créixer el seu pressupost per al 2017

Les partides destinades a incentivar l'ocupació s'enduen el gruix dels 111 milions dels quals disposarà per a l'any que ve la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria. L'increment del 37,4% respecte del 2016 al pressupost de l'àrea es tradueix en una inversió un 45,5% superior al SOIB (arribant als 74 milions d'euros), un 86% més de despesa en els aturats de llarga durada i majors de 30 anys, i un 217% més per fomentar l'ocupació juvenil, que passarà a tenir 12,4 milions d'euros.

El conseller Iago Negueruela ha assegurat aquest dimarts que “els joves i els majors de 45 anys són qui més han patit la crisi” i, per això, des de la Conselleria es fa una “aposta ferma” per “utilitzar el creixement econòmic per redistribuir-lo”. Amb aquest objectiu, les actuacions de la Conselleria giraran al voltant de tres eixos:

  • Les polítiques actives d'ocupació. Dins de l'augment pressupostari que experimenta el SOIB (és l'organisme del Govern que registra un major increment), els 74 milions d'euros s'invertiran, sobretot, en els plans de garantia juvenil, els plans per a col·lectius vulnerables, el programa públic de contractació i en formació.
  • La diversificació del model productiu. Dins d'aquest eix s'inclou la redacció del pla d'indústria (que està valorat en 1,2 milions d'euros i que apostarà per la formació, la internacionalització i la modernització), la continuació del programa Icomerç per impulsar l'activitat comercial, el foment de l'autoocupació i l'elaboració d'un pla director d'economia social, al qual es destinaran 700.000 euros per “democratitzar l'economia”.
  • Augmentar la qualitat de l'ocupació. Negueruela ha anunciat que les partides destinades a la salut laboral han augmentat fins als 14,5 milions d'euros (xifra que suposa un augment del 22,5%) i ha assegurat que des de la Conselleria es treballarà per combatre la precarietat laboral. També ha recordat que les clàusules socials aprovades pel Govern han de servir per millorar les condicions laborals de les plantilles de les empreses que treballen per al sector públic.

Negueruela ha explicat les línies estratègiques de la Conselleria durant la seva compareixença al Parlament, on els partits que formen o donen suport al Govern li han donat l'enhorabona i El Pi i Ciutadans s'han mostrat escèptics perquè "els resultats de les polítiques d'ocupació d'aquesta Conselleria no es veuran fins al 2018", d'una banda, i perquè "més pressupost no implica més eficàcia", de l'altra.

Per part del Partit Popular s'han produït, en canvi (i més enllà de les preguntes tècniques i específiques sobre algunes partides), acusacions creuades amb el conseller sobre l'herència rebuda i sobre qui és responsable tant de la precarització del mercat laboral com de l'endeutament públic.

EDICIÓ PAPER 05/12/2020

Consultar aquesta edició en PDF