POLÍTICA

MÉS demana que Correa expliqui en el Parlament si va finançar el PP balear

Els ecosobiranistes sospiten que el presumpte cervell de la trama Gürtel podria haver cobrat comissions de les empreses adjudicatàries d'obra pública

El grup parlamentari MÉS demanarà la compareixença de l'empresari Francisco Correa, un dels encausats en la presumpta trama de corrupció Gürtel, al Parlament de les Illes Balears. Concretament, davant la comissió que investigarà el sobrecost de 100 milions d'euros de les autovies d'Eivissa.

Així ho ha explicat aquest dilluns el seu portaveu, David Abril, qui ha recordat que Correa ha admès que treballava per finançar il·legalment el PP i que, amb l'arribada de l'equip de Mariano Rajoy, va traslladar la seva activitat al País Valencià i a les Balears. La feina de comissionista de Correa i la coincidència de dates (2005-2007) amb l'època en què, sota el mandat de Jaume Matas, es va fer una gran quantitat d'obra pública a les Illes fa sospitar els ecosobiranistes que l'empresari podria haver ajudat a finançar de manera il·legal el PP balear.

Davant aquesta comissió, hi compareixeran, entre d'altres, Enrique Ortiz, un empresari de la construcció també encausat en el cas Gürtel, i Mabel Cabrer, consellera d'Obres Públiques durant la darrera presidència de Jaume Matas (2002-2007).

Els ecosobiranistes assenyalen que, a més dels 100 milions d'euros de sobrecost que han tingut les autovies, aquesta infraestructura haurà costat 30 milions més a la Comunitat Autònoma a causa de les sentències judicials que s'han emès en contra seva. Per aquest motiu, David Abril reclama que el Parlament comuniqui al Tribunal Suprem l'existència d'aquesta comissió d'investigació. "Sempre amb el màxim respecte per la justícia, els demanaríem que s'ho pensin a l'hora de dictar les sentències".

Segons publica 'El Mundo', el Tribunal Superior de Justícia de les Balears ha anul·lat la resolució del Govern del darrer Pacte per la qual va acordar, el maig de 2011, modificar els criteris per pagar els costos a l'empresa concessionària de l'autovia a l'aeroport d'Eivissa. La modificació d'aquests criteris suposarà per a la caixa de la Comunitat Autònoma un sobrecost de 20 milions d'euros.

Aquest sobrecost és fruit, segons la portaveu parlamentària del PP, Margalida Prohens, de la "irresponsabilitat política" de qui en aquell moment era el conseller d'Habitatge i Obres Públiques, el socialista Jaume Carbonero. Prohens considera que la comissió d'investigació del sobrecost de les autovies d'Eivissa s'ha utilitzat amb finalitats partidistes i demana que hi comparegui l'expresident Francesc Antich.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF