Més de 165.000 alumnes tornen a les aules aquest dimecres

Aquest curs 2017-18 hi haurà 202 professors nous i es reforça l'atenció a la diversitat

El curs escolar 2017-18 s'inicia a les Illes Balears aquest dimecres, 13 de setembre, amb un total de 165.519 alumnes, una xifra provisional ja que el procés de matriculació encara està obert. D'aquests, al voltant de 52.700 s'han matriculat en centres concertats. Ho ha donat a conèixer el conseller d'Educació i Universitat, Martí March, durant la presentació de les dades del nou curs escolar.

El nombre d'alumnes continua creixent i enguany enceten el curs 1.455 alumnes més que el setembre de l'any passat. “Malgrat aquest increment, les ràtios generals d'Educació Infantil han davallat i se situen en 20,5, les més baixes dels darrers 10 anys”, ha destacat March. En el cas de Primària, ha explicat March, la ràtio mitjana d'alumnes per aula es manté igual (22,9 alumnes per aula) “a causa de la pressió demogràfica”, si bé continua per davall del màxim, que és de 25 alumnes per aula. Pel que fa al Batxillerat i a l'ESO, la ràtio encara no és definitiva perquè el procés de matriculació continua obert.

Més professorat

“Hem revertit les retallades”, ha assegurat March, qui ha destacat que enguany s'hi incorporen 202 professors nous (140 a Mallorca, 53 a Eivissa, 4 a Menorca i 5 a Formentera) que, afegits als 600 recuperats des del 2015, suposa un increment de més de 800 docents des de l'inici de la legislatura.

Aquest increment ha estat especialment notable a l' atenció a la diversitat, ja que aquest curs s'hi han incorporat 40 professors especialistes i 28 orientadors. A més, hi haurà nou auxiliars tècnics educatius (ATE) més que el curs passat i se'ls han millorat les condicions contractuals perquè puguin atendre més alumnes.

Així mateix, els centres de Secundària recuperen la figura dels educadors socials que va eliminar l'anterior govern. Deu centres de Mallorca, Menorca i Eivissa disposaran d'aquests especialistes i està previst augmentar la xifra amb vista al proper curs.

D'altra banda, la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, ha informat que està previst que el mes d'octubre s'anunciï la nova convocatòria d'oposicions per al 2018 amb l'objectiu d'estabilitzar la plantilla docent, el 34,1% de la qual està formada per interins. “Estam pendents d'un mesa sectorial amb els sindicats per parlar del nombre de places per a l'any que ve, que serà del voltant de 900 per a Infantil, Primària i Secundària”, ha assegurat Sánchez.

Noves infraestructures

El nou curs està marcat per l'estrena del Centre d'Infantil i Primària de Son Macià i l'inici de les obres de l'IES Santa Maria. Així mateix, està previst que a finals d'any es licitin les obres d'ampliació de l'IES Binissalem, del Conservatori de Palma, de l'IES Joan Ramis i Ramis (Maó) i l'IES Puig de sa Font (Son Servera).

March ha destacat que s'ha fet un Pla d'infraestructures per a dues legislatures (fins al 2023) per donar resposta a la “necessitat d'escolarització i al dèficit històric” i que durant aquest estiu s'han duit a terme 84 obres a 75 centres de manera simultània per valor de 12 milions d'euros. Des de l'inici de la legislatura, s'han efectuat 400 actuacions a 182 centres amb una inversió de 25 milions d'euros.

Menjadors escolars

Enguany hi haurà un total de 185 serveis de menjador en marxa, cinc més que el curs passat (CEIP Labritja de Sant Joan, a Eivissa, i CEIP Ses Coses, CEIP Auba, CEIP Talaiot i CEIP Mestre Pere Garau de Son Macià, a Mallorca). Així mateix, s'ha incrementat el nombre de beneficiaris dels ajuts de menjador, dels 2.971 del curs passat als 3.232 per al proper curs.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF