MEDI AMBIENT
Balears 02/09/2016

Menorca, pendent de l’amenaçada milana reial

Els estudiosos en recompten 37 exemplars joves volant

Ara Balears
2 min
Els investigadors segueixen la població del milà reial.

MaóL’Agència Menorca Reserva de Biosfera, juntament amb agents de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, fan un seguiment de l’amenaçada milana reial. Tot i que la seva tendència cap a la seva preservació és positiva, els investigadors asseguren que les amenaces encara persisteixen.

La milana reial - milvus milvus - és una de les quatre espècies considerades en perill d’extinció presents habitualment a l’illa de Menorca. És per això que la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear elaborà i aprovà un Pla de recuperació de l’animal. Donada la seva situació, l’espècie ha estat controlada intensament des de l’any 1993. En primer lloc, el que es va fer és determinar les causes que el duien a extingir-se i, després, tot un seguit d’actuacions vinculades al Pla de recuperació.

Les dades obtingudes durant el seguiment efectuat per personal de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera han mostrat que l’espècie continua enguany un lleuger però continuat increment poblacional des de l’any 1998, quan arribà a un mínim de cinc parelles territorials. L’any 2016 se n’han detectat 31 parelles. En els darrers anys la població ha augmentat al voltant d’un 7% anual i els estudiosos ho consideren molt positiu.

D’altra banda, els valors de productivitat asseguren que són també òptims. Aquest any hi ha volant un mínim de 37 milanes reials joves.

Tot i que les dades mostren una tendència positiva, des del mes de gener de l’any 2016 fins al mes de juliol s’han trobat nou exemplars de milana reial morts. A més, durant els primers mesos d’enguany s’ha tornat a detectar un cas d’una d’aquestes aus morta per verí. D’altra banda, també preocupa als investigadors l’alta mortalitat dels milans localitzats devora d’elements elèctrics. Les dades mostren als estudiosos que la mortalitat per causa d’electrocutació continua sent un factor molt important de mortalitat per a les aus de l’illa de Menorca, i especialment per a les d’aquesta especie.

stats