Pere Joan Martorell i Josep Lluís Roig, guanyadors dels Premis Mallorca 2017

'La memòria de l'oracle', de narrativa, i 'La llum del curtcircuit', de poesia, són les dues obres premiades

La sala de plens del Consell de Mallorca ha estat l’escenari del lliurament dels Premis Mallorca de Creació Literària, que enguany han guanyat Pere Joan Martorell en la categoria de narrativa, per l’obra 'La memòria de l’oracle', i Josep Lluís Roig en la categoria de poesia per l’obra 'La llum del curtcircuit'. Es tracta de la segona edició d'aquests premis aquesta legislatura, que havien estat eliminats i van ser recuperats l'any passat per l'actual pacte que governa el Consell.

'La llum del curtcircuit', de Josep Lluis Roig, ha estat l'obra guanyadora dels Premis Mallorca 2017 de poesia. El jurat “l'ha valorada com una obra incòmoda, i alhora amb gràcia, amb un ritme trepidant i unes imatges expressives plenes d’una força que impacta i que no deixa indiferent.” L’autor, amb l’estatueta 'La Balanguera' a la mà, ha aprofitat per “agrair que es continuïn fent els Premis Mallorca i que com a valencià estic molt satisfet d'haver guanyat aquest premi en llengua catalana”.
Maria Antònia Oliver, ha anunciat 'La memòria de l’oracle', de Pere Joan Martorell, com a obra guanyadora de la categoria de narrativa dels Premis Mallorca 2017. El jurat l'ha valorada com “una obra amb una trama molt barroca, complexa i laberíntica, amb un bon fil conductor; un vertader exercici de llengua i d’introspecció psicològica que recrea una atmosfera inquietant i que té un component al·legòric molt suggeridor.” Martorell ha agraït el premi i ha felicitat el Consell de Mallorca “per recuperar aquests premis tan importants per la llengua catalana i espero que no desapareguin mai més”.

En total, s’hi han presentat 18 obres de poesia i 14 de narrativa; i el Premi Mallorca 2017 d’Assaig, que enguany era la primera vegada que es convocava, s’ha declarat desert. La dotació total dels guardons és de 60.000 €, dels quals 25.000 € són per al guanyador de la modalitat de narrativa i 15.000 € per al de poesia; els altres 20.000 € estaven prevists per a la categoria d'assaig, que ha quedat deserta. A més, es destinen 20.000 € a l’edició i distribució de les obres premiades i a la promoció posterior, i es lliura a cadascun dels premiats una estatueta 'La Balanguera', de Jaume Mir. 

Obrint l'acte, el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, ha parlat de la importància dels guardons. “Entenem que la nostra llengua necessita un impuls de les institucions públiques, no tan sols per fomentar-ne l’ús, sinó també per apreciar-la en tots els seus vessants. Els Premis Mallorca defineixen aquest esperit: gaudir de la literatura en català de la mà d’escriptores, escriptors i editorials”, ha afirmat. El president Miquel Ensenyat ha conclòs l’acte agraint "la tenacitat" dels autors i ha afirmat que estava convençut "que la lluita en defensa de la llengua, la literatura i la cultura dels mallorquins és una batalla".

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF