Lliteras ingressarà a presó aquest estiu per la captació fraudulenta de vots d'Unió Mallorquina

L'exdirector insular de Relacions Institucionals ha reconegut diversos delictes i ha acordat amb Anticorrupció rebaixar la seva condemna a 2 anys de presó

L'exdirector insular de Relacions Institucionals  Josep Lliteras haurà d'ingressar al centre penitenciari aquest mateix estiu, després que hagi acordat amb la Fiscalia d'Anticorrupció rebaixar la seva condemna a 2 anys de presó. L'expolític ha reconegut diversos delictes i la seva implicació en la malversació d'uns 122.000 euros provinents de fons públics del Consell Insular destinats a la captació fraudulenta de vots en benefici d' Unió Mallorquina durant la campanya del 2007.

Cal recordar que inicialment la Fiscalia  demanava per a Lliteras 8 anys de presó. No obstant, l'exdirector insular  ha reconegut els delictes de malversació continuada, prevaricació, falsetat en document mercantil i frau a l'Administració, durant el judici celebrat aquest dimarts a l' Audiència de Palma. Per aquest motiu, els fiscals Juan Carrau i Ana Lamas han acordat per a ell, finalment, una pena de 2 anys de presó i d'inhabilitació especial de càrrec públic, si bé  podrà mantenir la seva plaça de professor de biologia, que en l'actualitat exerceix. Lliteras, a més, fent ús de la seva paraula, ha demanat disculpes davant els magistrats de la sala.

Cal recordar que l'exdirector insular, durant la vista prèvia que va celebrar-se al març, va oposar-se a pactar amb la Fiscalia i es va negar a reconèixer els delictes. No obstant, finalment ha acceptat la rebaixa de la pena a canvi d'evitar la suspensió de la condemna, motiu pel qual és més que probable que finalment ingressi al centre penitenciari ben aviat. Recordem que l'exdirector insular ja  va ser condemnat amb anterioritat pel cas Voltor, un altre dels escàndols per corrupció política que va saldar-se amb la detenció de diversos càrregs del mateix partit, pel qual Lliteras va haver d'acabar pagant una multa de 5.400 euros. 

Amb tot, la defensa de l'expolític encara no ha tractat amb la resta de les parts la qüestió de l'ingrés a presó del seu client. Per això, el lletrat considera que aquest fet és encara incert, i argumenta que Lliteras, a efectes legals, manca d'antecedents penals.  Així mateix, assenyala que encara és sobre la taula la possibilitat de la suspensió de condemna o l'obtenció d'un indult, fet que creu que podria arribar a paralitzar l'ingrés. 

Més implicats

També foren implicades en la mateixa causa l'aleshores cap de Programes de Direcció Insular, Coloma Munar, i la que va ser secretària general tècnica de Vicepresidència del Consell Eugenia Cañellas.  Munar i Cañellas, per la seva banda, han reconegut haver comès un delicte continuat de malversació, prevaricació, falsetat de document mercantil i frau a l'administració. Ambdues han acceptat una petició de condemna d'1 any i 4 mesos, substituïbles per multes d'11.520 euros. Cal tenir en compte que la Fiscalia demanava inicialment per a elles 6 anys de presó. A diferència de Lliteras, ni Munar ni Cañellas haurà d'entrar a la presó.

Anticorrupció va considerar que els tres alts càrrecs idearen un pla per destinar doblers del Consell a premiar persones i institucions que realitzaven tasques de proselitisme, captació de vots i difusió del programa del partit . Per això, els fiscals establiren que van fer un ús arbitrari dels fons públics dels quals disposaven, i que degut als seus càrrecs van obrar "amb menyspreu total de les normes administratives i legals de contractació pública i de subvencions públiques". També haurien fet ús de factures falses per a que no es conegués el veritable destí dels fons rebuts per a, d'aquesta manera, poder enganyar els serveis d'intervenció o control de l'administració. Igualment, segons els fiscals, el destí final dels fons públics hauria estat el de beneficiar a persones o organitzacions properes a membres destacats del partit d'UM, en haver beneficiat arbitràriament cases regionals i associacions d'estrangers afines a la formació política.

El Ministeri Fiscal, no obstant, ha considerat finalment que  Lliteras, Munar i Cañellas van desviar prop de 122.000 euros, una xifra força menor respecte els més de 239.000 que inicialment va fixar. El motiu de la rebaixa és la consideració que part dels contractes públics que es van firmar amb les associacions d'estrangers no foren fraudulents, com va pensar-se en un inici. 

Igualment, Lliteras, Munar i Cañellas hauran de respondre conjunta i solidàriament al pagament de 108.795 euros en concepte de responsabilitat civil al Consell Insular de Mallorca, encara que l'entitat en cap moment s'ha personat en el litigi. L'exdirector haurà d'abonar el 60% de la quantitat, mentre que Munar i Cañellas ho hauran de fer cadascuna d'elles al 20%. Els altres implicats en el procés judicial també hauran d'aportar diverses quantitats de doblers, que oscil·len entre els 10.500 euros i els 1.600. 

També han estat jutjades aquest dimarts quatre persones més vinculades a les esmentades associacions d'estrangers i un empresari, que haurien estat "cooperadors necessaris" dels exaltcàrrecs de la formació política. Per a ells, no obstant, les penes són molt menors, la major de les quals és de vuit mesos de presó, substituïbles per una multa. 

Rebaixes

La reducció de les penes s'ha concordat amb les defenses –en la majoria dels casos l'acord ha suposat rebaixar-les en dos graus– i per fixar-les la Fiscalia ha apreciat les circumstàncies atenuants de reparació del dany -alguns dels processats han aportat tots els doblers malversats, d'altres, estan en vies de fer-ho-, dilacions indegudes -el procés va començar el 2008- i, per a alguns d'ells, l'atenuant de confessió.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF