L'ECOTAXA A EIVISSA
Balears 01/07/2016

L’impost deixarà enguany 6,8 milions d’euros a les Pitiüses

Els hotelers denuncien que el 45% dels turistes no pagaran aquest tribut

Armando Tur
3 min
L’impost deixarà enguany 6,8 milions d’euros a les Pitiüses

EivissaLa Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera ha calculat la recaptació que suposarà l’ecotaxa a les Pitiüses, que ascendeix a 10.178.158 euros anuals, una quantitat que enguany es redueix a 2/3 perquè es començà a cobrar ahir. Aquesta xifra s’assoleix gràcies al càlcul que permet fer la modalitat d’abonament per mòduls a l’administració, un sistema pel qual els hotelers abonaran, en dues tandes, una quantitat fixa que es calcula segons el nombre de places turístiques, categoria de l’establiment i temps durant el qual està obert. Crida l’atenció que, així, si l’hotel fa una ocupació més alta del que es preveu en el càlcul dels mòduls, l’empresari pot sortir-ne beneficiat, una dada que la gerent de Foment de Turisme, Ángeles Nogales, qualifica de “tramposa” perquè “converteix en còmplice” l’hoteler, que sempre s’ha manifestat “en contra d’aquest impost”.

Per municipis, els que més recaptaran seran Sant Josep de sa Talaia i Santa Eulària des Riu. Ambdós tenen més de 23.600 places turístiques legals, però la diferència de la categoria dels establiments fa que al primer s’esperin recaptar 2,89 milions d’euros i a Santa Eulària la xifra es redueixi a 2,47 milions. I és que la quantitat diària que generarà cada plaça hotelera varia dels 55 cèntims de Sant Antoni de Portmany als 72 cèntims de Sant Josep.

Els hotelers denuncien, però, que el 45% dels visitants s’hostatja a establiments sense regular i que, per tant, estan exempts de fer front a l’impost. Temen que “amb l’excusa d’aplicar l’impost”, es promogui “una amnistia” i es “regali” l’ús turístic “que tant ha costat aconseguir als establiments reglats”.

Des de Foment de Turisme destacaren “la normalitat” amb què es començà a aplicar l’impost en el primer dia de vigència, ja que “els sistemes informàtics estan més que preparats”, i des de la Federació hotelera “s’han facilitat eines per fer els càlculs i la paperassa necessària”. Diuen que poden haver-hi problemes amb els clients que hagin pagat l’estada sencera de manera anticipada, perquè, segons la gerent Ángeles Nogales, “molts vénen el primer dia a recepció i no hi tornen”, fet que obligarà els recepcionistes a cobrar aquesta taxa “abans que el client pugui veure l’habitació i, per tant, decidir si està conforme amb el servei contractat”, la qual cosa pot causar “malestar”.

A més, des de Foment de Turisme, demanen al Govern balear i a l’Agència Tributària un tríptic en diferents idiomes “que faciliti l’explicació d’aquest impost als clients que ens visiten”, ja que per alguns és difícil explicar-ne la finalitat.

El president del Consell d’Eivissa, Vicent Torres, fou demanat per la destinació del tribut i assegurà que, malgrat que no s’ha definit quin serà l’ús que se’n farà, la destinació “es pactarà amb els ajuntaments”, i posà sobre la taula dos projectes que es podrien finançar amb l’ecotaxa: les rutes pel Parc Natural de ses Salines i la reconstrucció d’estructures com les del Caló d’en Serra. A més, Torres va proposar que aquests doblers serveixin per ajudar a la posada en marxa de l’Escola d’Hostaleria de sa Coma.

Els hotelers no estan d’acord que els diners “no s’apliquin al 100% on es recapten” i asseguren que aniran “en un calaix de sastre” que servirà per “esbandir el dèficit” sense que hi hagi “cap objectiu mediambiental”.

Comprensió entre els turistes

Els turistes es mostren comprensius amb aquesta taxa. Molts apuntaren que als seus països es cobra i que un euro per dia i persona “no és una quantitat excessiva”. Alguns deien que s’havien vist “sorpresos” i d’altres “no sabien què era aquell impost”.

stats