L'exbatle d'Andratx accepta una multa de 2.400 euros

La Fiscalia ha acusat els tres implicats de la peça separada número 69 del cas Andratx només de falsedat documental, no de delicte contra l'ordenació del territori

L'exbatle d'Andratx Eugenio Hidalgo ha acceptat aquest dimarts ser condemnat a pagar una multa de 2.400 euros per induir la falsificació d'un certificat per construir un xalet en sòl protegit el 2004, fets pels quals el zelador municipal, Jaume Gibert,  ha admès una pena d'1 any i 8 mesos de presó.

La Secció Segona de l'Audiència de Palma ha jutjat aquest dimarts dematí la peça separada número 69 del cas Andratx, referida a la construcció d'un xalet en sòl rústic protegit, no urbanitzable i d'especial protecció per ser Àrea Rural d'Interès Paisatgístic (ARIP).

La Fiscalia Anticorrupció ha arribat a un acord amb les defenses dels tres acusats (l'exbatle, el zelador i l'amo de l'habitatge) pel qual han admès el delicte de falsedat i s'han conformat amb les penes sol·licitades.

El fiscal considera que, per l'amistat existent entre l'amo de la parcel·la, el seu pare (ja mort) i l'exbatle, els tres van acordar diverses actuacions per construir un habitatge de nova planta on la llei no ho permetia, i el zelador va realitzar un certificat on va fer constar falsament que al solar hi havia un habitatge agrícola de més de 10 anys d'antiguitat.

El propietari de l'habitatge va sol·licitar una llicència d'obres que li va ser concedida, però el certificat que no era veraç no es va incorporar a l'expedient, de manera que la Fiscalia ha estimat que la falsificació no té relació amb la infracció urbanística i ha acusat els tres implicats només de falsedat documental, no de delicte contra l'ordenació del territori.

Gibert va confessar aquests fets abans que fossin investigats, per la qual cosa el fiscal ha sol·licitat que se li apliquin els atenuants de confessió i col·laboració amb la justícia, a més de dilacions indegudes. El zelador ha acceptat la petició d'una condemna d'1 any i 8 mesos de presó, multa de 540 euros, inhabilitació especial i pagarà un terç de les costes.

El propietari del terreny i l'habitatge serà condemnat com a inductor del delicte de falsedat, amb l'atenuant de dilacions indegudes, a 9 mesos de presó i multa de 2 mesos a 4 euros diaris, que serà substituïda per una pena de 20 mesos de multa, per tant abonarà 2.400 euros.

L'exbatle Hidalgo ha admès el mateix delicte i idèntica condemna a pagar una multa de 2.400 euros.

L'Ajuntament d'Andratx, que exercia l'acusació particular, s'ha retirat del procediment perquè no estava perjudicat pel delicte que s'ha jutjat.

El tribunal ha declarat el judici vist per a sentència i conclòs.

Amb el judici d'aquesta peça separada, el cas Andratx està pròxim a la seva finalització, ja que únicament està pendent de jutjar al setembre una causa per diverses construccions a l'Àrea Rural d'Interès Paisatgístic (ARIP) de Monport, i  tres assumptes més la instrucció dels quals està a punt de finalitzar.

El cas Andratx va esclatar el 26 de novembre de 2006 amb l'anomenada operació Voramar, en la qual es van dur a terme diversos escorcolls i van ser detinguts Hidalgo, Gibert i el llavors director general d'Ordenació Territorial, Jaume Massot, assessor de l'Ajuntament.

Hidalgo, que està en llibertat condicional, ha estat condemnat en diverses de les gairebé 80 peces en què ha arribat a estar dividit el cas Andratx, per delictes de prevaricació, contra l'ordenació del territori, suborn, negociacions prohibides, desobediència i falsedat. També Gibert compleix encara condemna per diverses peces, a més de Massot, tot i que amb beneficis penitenciaris.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF