OCUPACIÓ

L'atur a Palma cau al setembre un 15% respecte de l'any passat

El nombre de contractes augmenta un 20% respecte de l'agost

A les xifres d'ocupació del mes de setembre presentades pel Govern dimarts s'hi afegeixen aquest divendres les dades de l'atur de Palma: "Si les Balears són la comunitat on millors dades es registren i Palma se situa per sobre de la mitjana de les Illes en augment d'afiliació i descens de l'atur, podem dir que aquestes són molt bones notícies". Són paraules del batle, José Hila, després que la regidora de Turisme, Comerç i Treball, Joana Maria Adrover, anunciàs que la desocupació va caure al setembre un 15% respecte de l'any passat, cosa que deixa el nombre d'aturats en 22.498.

"Sumam ja 24 mesos de pujada ininterrompuda i ens situam en xifres similars a les del 2008, fet que indica que Palma està sortint de la situació de crisi", ha explicat Adrover. Respecte del juliol, els afiliats del mes d'agost han baixat un 1,2%, però han pujat un 5,5% en variació interanual. El creixement es dóna, sobretot, per als treballadors del règim general (un 6,3%), però també en el cas dels autònoms (un 2,5%).

Pel que fa als contractes, el setembre se'n van fer 19.042, un 20% més que a l'agost i un 5,7% més que al setembre del 2015. No obstant això, la gran majoria, un 87%, continuen sent contractes temporals. En aquest sentit, Adrover ha afirmat que, "ja que hem tingut un mes d'octubre tan fantàstic en ocupació hotelera, demanam que l'allargament de temporada turística es tradueixi també en un allargament dels contractes".

Si bé és cert que durant el setembre es van contractar més dones que homes (el 51% davant el 49%), elles continuen patint més els efectes de l'atur, ja que les dones representen el 54% de la població palmesana desocupada. És un percentatge més elevat del que suposen els aturats de llarga durada, un 41%, i superior també a la proporció de majors de 45 anys a l'atur, que són el 51%.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF