Publicitat
Publicitat

EDUCACIÓ: CONFLICTE A LES AULES

L’antiguitat dels interins pot costar 4,5 milions més

Una sentència reconeix per primera vegada el dret de cobrar tots els sexennis fets

Una sentència de la Sala Contenciosa Administrativa reconeix el dret dels interins a cobrar “el complement de formació corresponent als sexennis que hagin complit, de la mateixa manera que els funcionaris de carrera”. Es tracta de la primera sentència ferma que reconeix, a les Illes Balears, el dret dels interins a percebre els complements d’antiguitat equiparant-se als treballadors que han superat unes oposicions. Els funcionaris de carrera tenen reconeguts fins a cinc sexennis, mentre que els interins només en tenien reconegut un, abans d’aquesta sentència, que també reconeix la màxima retroactivitat permesa per la llei: quatre anys.

La resolució judicial s’avé a la Directiva Europea 1999/70/CE, que estableix que “no es pot tractar els treballadors amb un contracte de durada determinada d’una manera menys favorable que els treballadors fixos”.

El procediment judicial va ser instat pel sindicat majoritari a l’ensenyament, l’STEI, l’any 2010. Tot i que aquesta sentència és relativa a un treballador, hi ha quaranta demandes més a l’espera de ser resoltes. Per això, des de l’STEI, el secretari general, Biel Caldentey, expressà ahir “satisfacció, perquè encara que sigui un cas individual sentarà jurisprudència”.

Quantitat astronòmica

La quantia d’aquestes quaranta demandes pot arribar a ascendir als 400.000 euros, ja que hi ha treballadors que poden acreditar fins a cinc sexennis i tindrien dret a cobrar al voltant de 100 euros mensuals per cada sexenni fet.

Però aquesta quantitat podria incrementar-se encara més, ja que el sindicat calcula que ara hi ha 1.500 docents interins en aquesta situació, per la qual cosa aquest reconeixement d’equiparació de drets podria sumar la quantitat de 4,5 milions d’euros en cas de reclamar-ho.

A més, la sentència ferma del Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Palma, que pot sentar precedent, reconeix també que s’ha d’aplicar “amb efectes retroactius respecte dels quatre anys immediatament anteriors a la data de la sol·licitud”, tota la retroactivitat que permet la legislació actual.

Reclamen negociació

L’STEI afirma que vol evitar la “judicialització” dels drets dels interins, per la qual cosa reclama l’obertura d’un procés de negociació per pactar un calendari d’aplicació i evitar així una cascada de demandes. “Demanam l’extensió de la sentència a tot el col·lectiu, per no judicialitzar tot el procés”, apuntà Caldentey, qui s’avingué a negociar amb la Conselleria d’Educació un calendari d’aplicació dels sexennis i de la retroactivitat, “conseqüent amb les circumstàncies econòmiques”. En aquest sentit, apuntà que reclamaran a Educació la convocatòria d’una mesa específica per abordar aquesta qüestió.

El secretari general de l’STEI demanà també al Govern que s’adapti a la Directiva Europea de 1999, ja que “altres comunitats autònomes governades pel Partit Popular, com Extremadura o Múrcia, a més d’altres com Astúries, ja s’hi han adaptat”, afirmà.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF