Publicitat
Publicitat

L'Ibavi recuperarà 240.000 euros dels gairebé quatre milions que li deuen per impagament de rebuts

Per tal de reduir la morositat, s'ha contactat en sis mesos amb 236 famílies de les 822 que no paguen

L'Ibavi ha establert un pla de pagament amb 126 de les 822 famílies que el Govern ha detectat que no paguen els rebuts del seu habitatge social. En total, s'espera recuperar 240.000 euros dels aproximadament quatre milions que l'ens té acumulats en forma d'impagaments des de la seva creació, i l'objectiu és que aquesta quantitat augmenti després de contactar amb la resta de deutors.

D'aquestes 126 famílies, n'hi ha 64 que poden pagar la quota de lloguer mensual i que s'han compromès, segons el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, "a tornar el que deuen", i 62 més a les quals se'ls ha hagut d'adequar el lloguer perquè no paguin més del 30% dels ingressos familiars mensuals, cas en què s'ha assumit que part del deute acumulat es perdrà.

També s'han visitat 53 famílies que "no poden mantenir el pagament" i que tenen "vertaders drames familiars", motiu pel qual s'ha contactat amb els Serveis Socials per veure si poden "fer-se'n càrrec" i, per exemple, assumir el cost dels rebuts, després de fixar un "lloguer de mínims". Pons ha explicat aquest dijous que hi ha 43 habitatges més on el personal tècnic de l'Ibavi està tramitant alguna d'aquestes possibilitats i 14 més on no s'ha trobat "cap tipus de voluntat, intenció ni predisposició" de pagar els deutes pendents.

"Estam parlant de gent agressiva i d'alta conflictivitat", ha assegurat Pons, qui també ha afirmat que moltes d'aquestes persones tenen denúncies d'altres veïns i que des del Govern s'ha detectat que no s'està fent un ús correcte de l'habitatge (en alguns, fins i tot, arriben factures d'electricitat de 1.000 euros i l'Executiu sospita que podria haver-hi instal·lades plantacions de marihuana).

En total, l'ens públic ha contactat amb 236 habitatges dels 822 que s'havien detectat com a morosos (un 45% dels 1.805 que hi ha en total) i el conseller celebra que "el 94% dels casos s'estan canalitzant de manera correcta". Durant el que queda de legislatura, es visitaran els gairebé 600 que encara hi ha pendents de revisar, i Pons augura trobar-s'hi unes proporcions similars a les ja vistes: a un 5% dels casos haurà d'iniciar-se un procés de desnonament.

"Tothom ha de pagar, encara que siguin deu euros", ha declarat Pons durant el primer balanç d'aquest pla per reduir la morositat. "La gent ha d'entendre que està utilitzant un bé públic i que això va acompanyat d'un esforç col·lectiu" perquè, en cas de no complir amb les seves obligacions de pagament, s'està privant del dret a un habitatge públic les més de 2.000 famílies que hi ha a la llista d'espera de l'òrgan.

L'ens acumulava rebuts sense pagar des de la seva creació, però la morositat es va disparar fa uns anys quan, durant la crisi, el Govern va decidir no actuar davant els impagaments per no augmentar els desnonaments. En quatre anys, el percentatge de persones que no paguen va créixer un 50% i des de l'Ibavi es va fixar un pla per renegociar les quotes amb qui no pogués abonar-les i establir terminis de pagament amb qui pogués assumir el deute acumulat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF