MOVIMENT CIUTADÀ
Balears 08/07/2017

El Jardí d’Epicur demana salvar-se

Una ordre de desallotjament fa perillar l’espai alliberat pels ciutadans, que té projecció social

Martí Gelabert
3 min
ELS OBJECTIUS El Jardí d’Epicur es troba a Palma, entre el carrer d’Aragó i el parc de les Estacions. És un hort i un espai comunitari en el qual tothom pot participar, com es pot llegir al mur de l’edifici que el limita. L’objectiu és treballar en xarxa i reivindicar la col·laboració entre iguals i l’autogestió dels espais de la ciutat.

PalmaPerill al Jardí d’Epicur. Els col·laboradors d’aquest espai ciutadà denuncien que estan en perill de ser desallotjats. La situació és tensa, però asseguren que no volen partir. I fan un banc (BMN) responsable de tota aquesta situació.

Fa cinc anys i mig, un grup de ciutadans de Palma va decidir crear un hort urbà en una parcel·la sense construir. “És un projecte que no només és un hort, sinó un punt de trobada obert a tothom”, explica Victor García, un dels col·laboradors del projecte.

La història de la problemàtica es remunta al 2015, quan l’entitat BMNva embargar el lloc i va voler treure’n els ocupants. Una constructora va voler comprar els terrenys, però la resistència veïnal va guanyar. “Vàrem dir que no ens n’aniríem”, relata García. I així va ser. Varen realitzar una campanya en què asseguraven que es buidarien els comptes bancaris, i ja fa un any i mig s’havia de produir el desallotjament i no es va fer efectiu. “Va ser tot un èxit”, valora el col·laborador de l’espai ciutadà.

Diu que “ara està millor que mai” i que hi ha ajudat molt el fet que Emaya els hagi proporcionat aigua. Tots els esforços que havien de realitzar per anar-la a cercar i transportar-la s’han redirigit a dur a terme altres tasques de millora.

Un nou problema

El problema, però, va tornar fa tot just una setmana. Els col·laboradors del Jardí d’Epicur es varen trobar una nova ordre de desallotjament. En aquest cas, varen observar que Nadal passat el terreny es va vendre a una societat limitada que no té ni web i està domiciliada a uns particulars. “Pensam que és una tapadora”, informa, tot i que encara no pot assegurar qui n’és exactament el propietari. Segons apunta, però, el banc és el principal responsable de la situació.

“Malgrat que tinguin raó legal, no poden vendre un espai que no és seu, que és de la gent”, valora García. Creu que, com que molts bancs han estat rescatats amb diners de la societat, “hem pagat de sobres l’espai”. En aquest sentit, insisteix que el col·lectiu fa “responsable BMN de tot el que passa”. Remarca que no tenen cap intenció de partir i que si ja varen resistir una primera vegada, ho podran fer una segona. “La voluntat de la gent té més força que els diners, que els dígits bancaris”, subratlla García.

Per tractar d’ajuntar forces, els col·laboradors del jardí convoquen per al proper dijous, dia 13, a les 20 hores una assemblea oberta a tota la societat, col·lectius i gent que es vulguin solidaritzar “per aturar la pressió urbanística”. La intenció és que “l’únic espai alliberat per la gent” es mantingui. Es tracta d’una crida a la solidaritat. García assegura que s’han pensat estratègies, però que han trobat que la més adient és fer aquesta crida, per tornar a combatre de manera conjunta l’entitat bancària.

Un espai amb projecció social

Des dels inicis, els col·laboradors del Jardí d’Epicur defineixen l’espai de Palma com un punt de trobada en el qual s’organitzen xerrades, tallers, concerts i altres activitats gratuïtes que provenen de l’esforç de persones voluntàries. “Consideram que aquest espai és un bé de totes les persones, una obra social en la qual es comparteixen coneixements, oci i bons moments. A banda de ser la zona verda més barata de Ciutat (ja que en tenen cura de manera autogestionada les persones voluntàries que hi estan implicades), és un lloc que ens ensenya com funciona la naturalesa i on els nins i les nines aprenen que les verdures no neixen dins un plàstic que es recull en el supermercat”, relaten a la seva pàgina web.

Així mateix, afirmen que es tracta d’un “oasi enmig de l’asfalt”i reivindiquen que el propietari cedeixi l’espai com a obra social i no “destrueixi vilment les il·lusions que les persones han conreat en aquest indret màgic els darrers anys”.

stats