SANITAT

Infectats tots els quiròfans de Can Misses per mosques

L'insecte ha obligat a tancar les vuit sales d'operacions, que podrien quedar inoperatives fins dimarts de la setmana que ve

L'hospital de  Can Misses d' Eivissa ha hagut de tancar els seus vuit quiròfans per una infecció provocada per mosques detectada aquest dijous dematí. "Quan hi ha entrat el personal i hi ha vist mosques volant, s'ha contactat amb la Conselleria i amb Son Espases i s'ha decidit aplicar aquest protocol", ha explicat el gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Josep Balanzat.

El fet, que ha sorprès gerència i treballadors, ha obligat a suspendre totes les intervencions previstes per dijous i per divendres. Avui se n'han suspeses 36 i demà, divendres, uns 20 pacients tampoc no podran ser operats. El tancament podria perllongar-se fins a la setmana que ve. I és que "un cop detectat i eliminat el focus", s’haurà d'esperar un termini mínim de 48 hores per tal de posar en marxa els quiròfans de nou.

El delegat sindical del  Csif, Sergio Navarro, ha assegurat que "és important protegir la salut dels pacients i dels treballadors" i que, per tant, "és una bona mesura" procedir-ne al tancament. No obstant això, ha criticat que "no és el primer problema que obliga a tancar quiròfans" al nou edifici que, teòricament, "havia de millorar" la qualitat de tots els serveis.

Ara per ara només es poden fer intervencions al paritori i a una sala que s'habilitarà al mòdul de cirurgia per fer intervencions "d'extrema urgència". Es tracta d'un quiròfan on no s'hauria detectat presència de la mosca, però que "per prevenció" tampoc no realitzarà activitat ordinària. La resta de casos seran posposats, a excepció dels urgents, que es derivaran a l'hospital de Son Llàtzer de  Palma.

Tant el gerent com el director mèdic han posat en valor la col·laboració de l'hospital mallorquí i del 061 per "facilitar qualsevol trasllat". Pel que fa a les operacions posposades, Balanzat ha assegurat que "no afectaran les llistes d'espera" i que podran ser ateses "tan aviat com se solucioni el problema".

EDICIÓ PAPER 27/06/2020

Consultar aquesta edició en PDF