Les Illes Balears tindran tres reserves marines més

La Conselleria de Medi Ambient ha informat el Consell Pesquer de la creació d'espais protegits a l'Illa de l'Aire, a Menorca, a la Punta de la Creu, a Formentera, i a Tagomago, a Eivissa

Les Illes Balears disposaran de tres reserves marines més. La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha explicat en el 32è Consell Pesquer de la Illes la creació de tres nous espais protegits marins: el de l'Illa de l'Aire, a Menorca, la de la Punta de la Creu, a Formntera, i la de Tagomago, a Eivissa.

La protecció es podrà finançar gràcies a fons provinents de l'Impost de Turisme Sostenible, els quals també han permès contractar vigilants i embarcacions per a la vigilància de totes les reserves marines de l'arxipèlag. Acitualment, hi ha vuit reserves marines que ocupen 58.000 hectàrees, un 21% de les aigües interiors.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha presidit avui el 32è Consell Pesquer de les Illes Balears, òrgan col·legiat de caràcter consultiu, al qual ha informat de la creació de tres noves reserves marines de les Illes Balears: la de l’Illa de l’Aire a Menorca, la de sa Punta de sa Creu a Formentera i la de Tagomago a Eivissa.

Per la creació d'aquestes noves reserves, la Direcció General de Pesca i Medi Marí ha tingut en compte la capacitat d’albergar comunitats i espècies d’interès pesquer, la capacitat de dispersar ous i larves i la capacitat d’exportar biomassa a zones adjacents.
 
En l’ordre del dia del Consell Pesquer també s’ha presentat el Pla de Gestió de la Llampuga, que es concretarà en una nova ordre que actualitzarà la de 2002 per adaptar-se a la normativa europea i autonòmica de pesca i crear una comissió de seguiment del Pla. Respecte de les captures, és important regular la quantitat que arriba al mercat per assegurar uns guanys als pescadors sense incrementar la producció ni malmetre el recurs. Per això, un dels objectius principals del futur pla de gestió és dotar la pesquera d'un òrgan de cogestió que converteixi les decisions de l’organització de productors en norma.
 
L'any 2015, amb unes captures de 120 t, el sector va ingressar 759.000 €, mentre que el 2016, amb unes captures similars (113 t), els ingressos van ser inferiors, 584.500 €. Enguany, a final d'octubre, ja s'han comercialitzat 93 t, amb un ingrés de 553.500 €.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF