LLEI DE FAMÍLIES
Balears 03/11/2017

El Govern rectifica i la maternitat no serà un dret

La nova llei de famílies revisa el concepte de ‘monoparental’ i surt a exposició pública dilluns

Anna Schnabel
3 min
La consellera d’Afers Socials i diputada de MÉS, Fina Santiago, assegura que la nova llei de família resoldrà diverses qüestions pendents de la Comunitat Autònoma.

PalmaEl Govern ha escoltat les crítiques que el Lobby de Dones va plantejar-li quan preparava l’esborrany de la nova llei de famílies, que el pròxim dilluns es presenta a exposició pública, i no farà servir el concepte de ‘dret a la maternitat’. “La maternitat no és un dret, sinó un desig”, assegurava la plataforma en una carta que va fer arribar el mes passat a la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago. En aquest sentit, la nova llei incorporarà una expressió diferent de la que es plantejà inicialment i que reflectirà la “protecció a la maternitat lliurement decidida”, segons la consellera.

Santiago explica que en l’esborrany s’utilitzava l’expressió del “dret a la maternitat” tenint en compte que actualment, i a diferència del que passava fa uns anys, pot recórrer-se a diverses tècniques -com la inseminació artificial, per exemple- que “obren el ventall de possibilitats”. “Al cap i a la fi, tenir un fill és el resultat d’un desig i pot plantejar-se com un dret”, sosté la consellera. La presidenta del Lobby de Dones, Francisca Mas, no obstant això, remarca que, si tractam la maternitat com un dret, donam via lliure a la gestació subrogada, per exemple; una pràctica que ha aixecat crítiques pel fet de comportar formes d’explotació encobertes relacionades amb la classe social, la raça o l’ètnia.

Família monoparental

Amb la nova llei, el Govern considera que “resol diverses problemàtiques que la Comunitat Autònoma tenia pendent”: l’actualització del concepte de ‘família monoparental’, per exemple. Segons la definició tradicional, aquesta expressió designa una família composta per un adult que té un o més menors a càrrec. La plataforma també criticà l’esborrany de la nova llei perquè considerava que no aclaria que el 95% de famílies monoparentals estan encapçalades per dones. Gràcies als seus suggeriments, el Govern recull aquesta proporció en el preàmbul de la llei. Amb tot, Santiago defensa la necessitat de mantenir el concepte de ‘monoparental’ al text, argumentant que el terme fa referència no a la idea de ‘pare’, sinó de ‘parent’. La legislació també establirà una sèrie de prioritats a l’hora de concedir determinades prestacions econòmiques o ajudes, com l’accés a l’habitatge, per exemple. Les famílies monoparentals en resultaran beneficiades.

Com a novetat, dins d’aquesta categoria entraran les persones -dones i homes- vídues o les famílies que, sobre el paper, encara estan unides per un matrimoni, però que en la pràctica han patit l’abandonament d’algun dels progenitors. Farà falta, això sí, que la persona afectada hagi interposat la corresponent reclamació o denúncia. “Fins ara, hi havia problemes a l’hora de demostrar aquest abandonament per tal d’entrar dins la categoria de ‘monoparentals”. Però la diputada considera que, amb aquesta incorporació, la qüestió queda resolta.

Una llei necessària?

El Lobby de Dones, no obstant això, considera que la llei que dilluns sortirà publicada al BOIB no era estrictament necessària. Mas considera que els objectius de la nova normativa -millorar el suport a les famílies monoparentals, posem per cas- es podien assolir mitjançant el desenvolupament i l’aplicació de programes i accions dins el marc de la Llei d’igualtat de dones i homes, els drets laborals o la normativa tributària. Des del Govern, però, argumenten que aquesta nova llei és necessària per assegurar certs drets que encara no gaudien d’una cobertura. Si bé reconeix que hi ha diversos països que disposen d’una llei de família, la plataforma defensa que la normativa no és necessària perquè els problemes que es volen resoldre impliquen, més aviat, drets individuals.

“No tots els sectors de la societat veuran la llei que volien al 100%, però pensam que recull un ventall molt ampli de sensibilitats”, assegura Santiago. El text es publica avui al BOE i dilluns s’inicia el termini de 15 dies perquè la ciutadania i les diferents entitats socials presentin les corresponents esmenes o propostes de millora. Després, el Parlament decidirà.

stats