El Govern diu que amb l’acord es crearan 5.162 nous llocs de feina

L’Executiu presenta un informe on afirma que el PIB creixerà un 1,5%

El Govern assegura que el nou conveni d’hostaleria, signat dijous entre els sindicats i la patronal hotelera de Mallorca, permetrà la creació de 5.162 llocs de feina i un augment del PIB balear de l’1,5% en quatre anys (un increment de la riquesa econòmica que, precisament, requerirà llocs de feina nous per cobrir la pujada de la producció).

La Conselleria de Treball, Comerç i Indústria va publicar ahir un informe en què es xifra en 514 milions d’euros la inversió que la patronal haurà de fer en quatre anys per assumir el compromís d’apujar els salaris un 17%.

Segons va informar el Govern ahir en un comunicat, a curt termini l’increment pactat del 5% de l’any que ve suposarà un augment superior als 151 milions d’euros. En cadascun dels anys 2020 i 2021, la pujada del 3,5% pactada serà de 106 milions d’euros.

La resta de comunitats

L’informe del Govern també analitza els diferents increments salarials que s’han anat acordant en el sector de l’hostaleria entre el 2015 i el 2016 i conclou que, excepte a les Balears, tots els augments de sou són “molt moderats”, perquè giren al voltant del 0,5% en la majoria de casos i només en algunes comunitats superen l’1,5%.

No obstant això, a les Balears es multiplicarà gairebé per cinc la pujada salarial prevista per a l’any que ve, ja que el conveni vigent fins ara, que caduca el mes de març, marcava un increment de l’1,12% per al 2016 i el 2017, i durant el 2018 aquest creixement serà del 5%.

Per això, des del Govern treuen pit d’haver mitjançat amb patronals i sindicats per aconseguir l’acord, que és “amb escreix el major en el conjunt de les comunitats” i que, no obstant això, ja ha començat a rebre les primeres crítiques per part del sector empresarial.

Així mateix, l’informe publicat pel Govern mostra com, els darrers anys, especialment des del 2012, l’ocupació en el sector de l’hostaleria ha anat creixent de manera molt pronunciada (de fet, és l’únic sector econòmic en què creixen els llocs de feina durant la crisi econòmica), mentre que el salari pactat s’ha mantingut amb increments molt suaus i un perfil molt pla: entre el 2012 i el 2017, va registrar un augment del 5,5%.

En canvi, els preus han crescut un 6,4% acumulat, la qual cosa significa que les persones que treballen en el sector han perdut, durant aquests cinc anys, un 0,9% de la seva capacitat adquisitiva.

Actualment, el conveni d’hostaleria cobreix més de 131.000 persones a les Illes Balears i això el converteix en el conveni col·lectiu més important de l’Arxipèlag en nombre de treballadors. Per aquest motiu, els increments salarials que varen pactar-se aquest dijous són, tant pel Govern com pels sindicats, un referent que els permetrà després pressionar altres sectors amb pujades similars que posin fi a l’estancament salarial dels darrers anys.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF