Balears 30/09/2013

El Govern no escolta el clam del carrer

"No farem una passa enrere", afirma el vicepresident, Antonio Gómez. El secretari autonòmic d'Educació insisteix que no cediran més

Enric Borràs Abelló
2 min
GÓMEZ L'IMPULSA
 El vicepresident del Govern i conseller de Presidència, Antonio Gómez, és qui impulsa la polèmica llei.

PalmaEl Govern no ha escoltat el tsunami verd. Com a mínim això es desprèn de les paraules del vicepresident, Antonio Gómez, aquest matí en el programa El Faristol d'IB3 Ràdio: "No farem una passa enrere", ha avisat, per afegir que no renunciarien a aplicar el decret del Tractament Integrat de Llengües (TIL) ni a la Llei de símbols. També ha dit que els manifestants "no representen el sentir popular, sinó una opció molt personal", i que no arribaven al 7% de la població. El secretari autonòmic d'Educació, Guillem Estarellas, ha reforçat aquest punt de vista dient que les dues mesures del Govern són "la línia vermella".

El vicepresident, que també ha parlat a Catalunya Ràdio, hi ha afirmat que el Govern "reflexiona davant qualsevol casta de manifestació amb certa entitat", però ha afegit que el decret del trilingüisme no es retirarà "perquè ha sortit de les urnes". Gómez ha dit que el president no anirà a la reunió amb els representants dels treballadors, tal com reclamen, i que ho faran els representants d'Educació "amb l'actitud de sempre", que, segons ell, és la de negociar. També ha negat cap "crisi interna" dins del PP.

Gómez també ha volgut desacreditar la protesta dient que se'n podia fer una "lectura política" perquè hi havia símbols "que no són propis de la nostra comunitat autònoma i no tenen res a veure amb l'educació", com estelades "que no tenen res a veure amb la història ni la cultura de Balears". "Es veia que Esquerra Republicana de Catalunya donava suport a aquesta vaga, que el grup MÉS i el PSOE avalaven la protesta", hi ha insistit.

"El Govern ha cedit tot allò que havia de cedir", ha remarcat Estarellas, que, tot i que ha afirmat que mantenia "tot el respecte" als manifestants, ha afegit que no l'havia sorprès la protesta multitudinària perquè "la gent a ca seva ho passa malament". De fet, directament ha explicat l'èxit de les manifestacions amb la crisi: "Estam sortint d'una crisi ferotge i hi ha víctimes pel camí", ha dit Estarellas per justificar les protestes. Per acabar-les de menystenir, ha afegit que "una part" de la marxa "era docent", però una gran part era "política, de tot l'àmbit d'esquerres".

Estarellas també ha volgut desacreditar un dels interlocutors en la negociació: l'Assemblea de Docents. L'ha qualificada d'"intransigent". "No poden prendre decisions", ha explicat, perquè "després de vuit hores de negociacions han de demanar el parer a tercers". "Així és molt difícil negociar", ha dit. I tot plegat ho ha afirmat poques hores abans que es reprenguin les converses amb els comitès de vaga, els representants d'Educació i els dels mestres i els professors s'han de tornar a reunir a les 16.00.

L'actitud del Govern, però, ja fa pensar que és difícil que les converses vagin enlloc. Amb tot, Estarellas ha lloat els sindicats dient que "tenen un altre tarannà", que són "els representants legals" i que "fa molts anys que negocien". "L'Assemblea de Docents va fer impossible (divendres) un principi d'acord", ha rematat el secretari autonòmic.

stats