El Govern augmenta un 15% el pressupost de beques per a investigació

La UIB, per part seva, vol donar impuls a les enginyeries i les promociona als alumnes de Primària i Secundària

El Govern balear destinarà 1,9 milions d'euros per dotar 14 beques predoctorals i nou contractes postdoctorals. En total, un increment del 15% del pressupost que permetrà augmentar el nombre de beneficiaris. Així ho ha explicat aquest dimecres el vicepresident del Govern, Biel Barceló: "Apostar per la formació dels joves investigadors i per incorporar científics als nostres equips de recerca és la millor manera d'invertir en un model basat en el coneixement i en la innovació".

De les 14 beques per a la Formació de Personal Investigador (FPI), 12 seran destinades per a centres o unitats de recerca i desenvolupament tecnològic ubicats a Balears. Els altres dos ajuts seran per a empreses de les Illes. El sou mínim que haurà de rebre cada investigador haurà de ser de 16.422 euros bruts anuals.

Pel que fa als contractes postdoctorals, enguany s'obren diversos programes, amb els quals es fa una distinció entre investigadors joves i investigadors sèniors, que competiran en igualtat de condicions. En concret, hi haurà quatre contractes per a joves –amb una retribució mínima de 24.700 euros bruts anuals–, quatre per a investigadors amb experiència i un per a empreses privades innovadores. En aquests dos darrers casos, la retribució mínima ha de ser de 28.700 euros bruts anuals.

La UIB aposta per impulsar les enginyeries entre els més joves

En l'àmbit de la promoció dels estudis d'enginyeria, edificació i matemàtiques, la Universitat de les Illes Balears (UIB) posa en marxa un programa d'activitats per incentivar l'enginy, la creativitat i la innovació entre els alumnes de Primària i Secundària. La UIB lamenta que hi ha hagut un dèficit d'enginyers a Balears i que és insuficient per cobrir l'oferta de treball que existeix.

Per fer-hi front, 23 empreses col·laboren amb la Universitat per donar a conèixer aquestes vocacions. Es faran activitats de programació, enfocades a participar en un concurs mundial, tallers per despertar l'enginy i la creativitat, un programa per detectar i estimular el talent matemàtic i, a banda de la realització d'experiments, també es proposa un repte per equips en què es du a terme un projecte científic i es dissenya i programa un robot amb Lego.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF