TERRITORI

El GOB reclama mesures urgents per limitar la capacitat d'allotjament a les Illes per evitar-ne el col·lapse

Els ecologistes retreuen al Govern que encara no s'hagi abordat el debat de les conseqüències de la pressió turística davant un estiu que es preveu amb rècord de visites i sequera

El GOB ha reclamat al Govern que adopti "mesures urgents per limitar la capacitat d'allotjament" a les Illes, davant la previsió que arribin 26,4 milions de turistes aquest estiu, i ha advertit que "de la saturació al col·lapse només hi ha una passa".

Davant les previsions d'una temporada turística històrica i rècord per a Balears, el GOB ha manifestat en un comunicat la seva preocupació i ha alertat que la Vicepresidència i Conselleria de Turisme "no han posat encara sobre la taula solucions i debats que ja haurien d'haver estat una prioritat després de la saturació de l'estiu passat".

L'entitat ha criticat el "descontrol" de la capacitat d'allotjament vinculada tant a l'oferta legal com a la il·legal de lloguer turístic vacacional, i ha recordat que Eivissa fa anys que està afligida d'escassetat de recursos hídrics, descontrol dels lloguers que provoca problemes d'accés a l'habitatge i precarietat laboral en el sector hoteler.

Segons el GOB, els habitatges de lloguer turístic són la clau del creixement "totalment descontrolat".

Davant l'increment d'un 16% de passatgers a Mallorca previst enguany, l'entitat ecologista ha alertat del risc d'absorbir aquesta " allau de turistes".

Malgrat la legalització d'unes 7.000 places hoteleres i de 3.000 més que podrien augmentar amb l'anomenada llei Delgado a la Platja de Palma, el GOB creu que "l'oferta hotelera està ja completa" i la regulació dels lloguers turístics d'habitatges està per resoldre's.

Sense limitacions de noves places hoteleres i sense regulació de les il·legals en lloguer vacacional, el GOB ha augurat "un estiu on tot s'hi val", malgrat que en l'actualitat ni tan sols es pot garantir que hi haurà "recursos hídrics suficients per proveir les necessitats que generarà aquesta allau de turistes que saturaran infraestructures, serveis (lloguer de vehicles, recollida de residus) i espais".

Segons el grup ecologista, el debat i les mesures "no haurien d'arribar després del col·lapse", per la qual cosa és "urgent una regulació de la capacitat d'allotjament turístic", com també "establir de manera immediata mesures de limitació d'afluència turística en funció de la capacitat de càrrega dels espais i del territori en general".

"Arribem tard i un impost de turisme sostenible no ens ho arreglarà", assegura el GOB, que reivindica "mesures urgents de regulació i de contenció" i apel·la a la Conselleria de Turisme a abordar amb urgència el problema d'aquesta temporada.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF