ENTREVISTA
Balears 29/10/2016

Javier Vega de Seoane: "No és sa donar doblers a les comunitats pobres sense condicions"

President del Círculo de Empresarios de Madrid

Carmen Buades
3 min
Javier Vega de Seoane: “No és sa donar doblers a les comunitats pobres sense condicions”

PalmaJavier Vega de Seoane és president del Círculo de Empresarios de Madrid i ha visitat Palma, convidat pel Cercle d’Economia de Mallorca, per fer-hi una conferència sobre les oportunitats, les fortaleses, les febleses de l’economia espanyola. Fa broma sobre si durant l’entrevista s’ha de parlar d’economia o de política.

Volia preguntar-vos pel fet de no tenir govern, però ara us deman si la legislatura durarà quatre anys.

El Govern ha de governar. De moment tindrem investidura, però amb això no basta. Quan vulguin fer reformes i lleis no tindran majoria. Sembla que a Ciutadans estan alineats amb els punts d’acord que van presentar, però es necessita una majoria i n’hi ha que són necessàries per fer front al desequilibri de l’economia espanyola i als compromisos que tenim amb la UE.

Quines són aquestes reformes?

La més important és la del sistema educatiu. La globalització i les noves tecnologies canvien la manera de funcionar de les empreses i la innovació, la investigació i el desenvolupament són fonamentals. Hem de formar els nostres joves en allò que el mercat demanda, però tenim una universitat allunyada del mercat.

Quin paper hi juguen les darreres reformes educatives?

Estic en contra dels diversos sistemes educatius que ha tingut Espanya. Orientam malament els nins. Qui va fer Batxillerat i no troba feina hauria d’haver fet una formació professional, serien més útils. Quan tens ofici i no trobes feina, et pots col·locar pel teu compte. Si tens Batxillerat no estàs qualificat.

Fa uns dies el conseller de Treball afirmava que s’han de pujar els salaris, hi estau d’acord?

Espanya no pot tenir una estratègia competitiva basat en salaris baixos, però per tenir salaris alts has de vendre productes amb valor afegit. Si no transformam el nostre sistema productiu haurem de competir en costos i, en aquesta situació, no podem apujar salaris. Si ho fas, no creixes; i si no creixes, tens gent a l’atur. És millor tenir salaris no gaire bons que tenir gent a l’atur.

De les persones que hi ha a l’atur, tres de cada quatre no tenen prestació. I la reforma laboral fa l’acomiadament més fàcil: s’ha de millorar la protecció, derogar la reforma laboral...?

Parlar de derogar la reforma laboral és una simplificació que crec que és esbojarrada, perquè ha fet que es generin 500.000 llocs de feina per any.

I són de qualitat?

No, però pitjor és l’atur. Hem de ser realistes, no fer demagògia. Si apujam el salari mínim interprofessional fins als 2.000 euros, hi haurà més atur. Tenim un 20% d’atur per la mala formació, però també perquè el mercat no funciona.

Tornant a les Balears, és la tarifa plana de vols interilles una bona eina de competitivitat?

Sí, però no sé si hi ha doblers per pagar-ho. Algú ho haurà de pagar... em pareixeria bona idea treure els doblers d’educació o sanitat.

Ha de canviar-se el model de finançament autonòmic?

Sí. Les Balears aporten més a la resta del que reben. Un país ha de ser solidari i les comunitats riques han d’ajudar les més pobres, però no és sa que això es faci sense condicions i sense límit temporal.

Exigiríeu a Extremadura que es posi les piles?

Igual que fa Alemanya amb nosaltres. Quan ens donen doblers ens posen condicions. No té sentit que una comunitat que rep doblers d’altres abaixi els impostos, mentre que la que en dóna els ha hagut d’apujar.

La resposta no seria, per tant, un pacte fiscal amb una comunitat.

Crec que s’ha de reformar el sistema de manera que qui més té finança les més pobres, però amb la intenció que les més pobres facin les seves reformes i que les transferències es vagin limitant.

Tenim una economia basada només en el sector turístic, hem de diversificar-la?

Sempre és inquietant tenir tots els ous al mateix cistell, però vosaltres teniu un cistell magnífic.

Aquest estiu es xerrava de saturació i decreixement...

Mirant al futur seria bo que es diversificàs l’economia, aquesta mina d’or que és el turisme ja la teniu, potser, una mica saturada. Però no és fàcil, perquè s’ha de desenvolupar la indústria, que competeix al mercat global.

Sobre aquest tema, com afectarà el CETA a l’economia espanyola?

La llibertat del mercat sempre du coses bones. A Espanya sempre li ha anat millor la llibertat i l’obertura del mercat, ho hem experimentat. Per alguna raó, els espanyols tenim una predisposició a fer les coses bé.

stats