A QUINA ESCOLTA TORNAM?
Balears 11/09/2016

Eivissa, l’illa dels mestres sense sostre

Els interins són dels més castigats per la manca de lloguer

Armando Tur
3 min
Alumnes aprenent a treballar l’hort urbà a l’escola de Sant Carles, que també registra un augment de la població escolar.

EivissaEls problemes d’habitatge a les Pitiüses no són nous. Durant l’estiu l’illa d’Eivissa ha patit manca de metges, policies i diferents professionals perquè, malgrat que la gent hi trobava feina, no trobava un lloc on viure. Ara, a mitjan setembre i amb la temporada a punt d’acabar, aquests problemes es traslladen a un altra col·lectiu: els professors interins que vénen un trimestre des de Mallorca i Menorca.

És el cas de Toni Suau i Mar Bergas, dos joves mallorquins que, acabada la carrera, han aconseguit una interinitat a Eivissa que els mantindrà ocupats fins al desembre. “En dos dies ens van dir que havíem de moure’ns cap a Eivissa, sense poder preparar res”, ens comenta Mar, que viu a casa d’un oncle, a uns 20 minuts del CEIP Es Vedrà, a Cala de Bou. “He hagut de venir a Mallorca pel cotxe, perquè el transport públic fins a l’escola és molt deficient”, explica la mestra, que cobreix una baixaper maternitat i que dóna suport a nins i nines amb un seguit de necessitats especials.

“Havia sentit coses, però no pensava que fos així”, explica Toni Suau, que aquests dies comparteix pis amb uns amics seus que passen la temporada aquí. Com la Mar, el Toni també acaba el seu primer contacte amb el mon laboral aquest desembre, fet que es converteix en un autèntic problema a l’hora de trobar un simple pis on establir-se. “Molta gent posa el pis en lloguer des de l’octubre fins al maig”, comenta Suau, qui diu que això fa impossible viure el primer mes de classe i el darrer, per a aquells que treballen el segon trimestre.

A diferència de la seva companya, Toni confessa viure en primera persona el principal problema que AMIPA, mestres i sindicats destaquen des de l’inici del curs a Eivissa: la manca d’espai per instal·lar totes les aules que són necessàries. “A Infantil s’hi han apuntat 10 persones més que l’any passat, fet que obliga a obrir una nova línia, ja que, en total, sumen 35 alumnes”, diu Toni, que reconeix que “a l’escola ja no queden més classes per habilitar”.

El cas de Sant Carles no és únic a Eivissa. El CEIP Ses Planes a Cala de Bou, Can Raspalls a Sant Jordi i L’Urgell a Sant Josep, hauran de crear un grup més per acollir l’augment de població escolar que es va confirmar per part de la Conselleria aquesta setmana i que xifra en 220 els nouvinguts que s’han escolaritzat en les darreres setmanes, dels quals 160 ho faran per alumnes. Això farà que en alguns casos s’hagin d’apujar les ràtios, “la legislatura que el Govern volia passar-les de 25 alumnes per classe a 22”, tal com explica la presidenta de la Federació d’amipas de les Pitiüses, Pepita Costa.

El cas més sonat és el de Sant Antoni, on s’ha admès que no s’hi farà una nova aula sinó que s’hi augmentaran les ràtios, que ja estaven en 25 alumnes per classe. Això sí, s’han compromès que aquesta nova xifra no sigui mai superior als 29 nins per aula.

Per tot això, són els mateixos mestres, pares i sindicats els que demanen “urgentment” la construcció de nous centres escolars que donin servei a la demanda en constant augment. En concret, es demana que s’acabi l’escola a Cala de Bou, una nova escola al municipi de Santa Eulària des Riu i també un institut al municipi de Vila.

stats