Balears 07/07/2014

EMAYA reclama 26 milions d'euros per danys i perjudicis a l'empresa de la recollida pneumàtica

Aquest sistema està fora de servei des del 16 de maig de 2012

2 min

L'Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram (EMAYA) ha interposat aquest matí als jutjats de la Gerreria una demanda civil contra les empreses Envac Iberia i Urbaser, que formaven part de la UTE instal·ladora del sistema de recollida pneumàtica de Palma, a les quals reclama un total de 26.552.545 euros en concepte de danys i perjudicis soferts per EMAYA i derivats dels diferents incompliments imputables a les entitats demandades, els interessos que siguin procedents legalment des de la interposició de la demanda i fins al moment del total pagament, com també l'import de les costes processals.

Amb aquesta demanda, l'import ha estat quantificat per la consultora Accuracy, EMAYA reclama a les empreses projectistes i constructores de la xarxa de la recollida pneumàtica, fora de servei des del 16 de maig de 2012, per la situació de ruïna que aquesta presenta tot i haver prestat servei durant gairebé un terç de la seva vida útil, que s'estimava en 30 anys.

EMAYA ha dipositat aquest matí als jutjats de la Gerreria un total de 14 capses amb informació relativa a la demanda, la suma de la qual en concepte de danys i perjudicis equival als costos totals abonats per EMAYA a la UTE per a la construcció i instal·lació de la xarxa i que van ascendir a 26.652.426 euros.

El president d'EMAYA, Andreu Garau, ha lamentat que per part de les empreses demandades no s'hagin tingut en compte els esforços realitzats des de la companyia municipal per intentar arribar a un acord referent a un problema que afecta tots els ciutadans de Palma. "Pensem que hem fet el que havíem de fer perquè la nostra obligació és defensar els interessos dels ciutadans de Palma, ja que un sistema de recollida de residus la vida útil del qual s'estimava en 30 anys ha quedat fora de servei durant el primer terç. Des d'EMAYA entenem que s'ha fet molta feina i molt rigorosa avalada amb proves pericials que ens han permès armar una demanda molt potent".

En aquest sentit, després del col·lapse sofert per la xarxa, EMAYA va encarregar diferents informes pericials sobre el seu estat a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Centre Nacional d'Investigaciones Metal.lúrgiques (CENIM), pertanyent al Consell Superior d'Investigacions Científiques; a Guldager Electrólisis, empresa experta en sistemes de protecció catòdica, i a l'estudi d'enginyeria GRECCAT.

Les conclusions dels informes apunten a l'existència de patologies greus a la xarxa derivades de defectes de disseny i construcció per incorrecta selecció de materials i defectes d'instal·lació. També conclouen que els materials emprats no es troben protegits mínimament enfront de processos corrosius, que les solucions proposades per Envac per a la posada en marxa del sistema no són tècnicament viables i que la xarxa és irrecuperable, per la qual cosa l'única alternativa és la retirada total de la xarxa, formada per 12 quilòmetres de conduccions subterrànies, i la construcció d'una instal·lació nova.

Malgrat la interposició de la demanda, Garau ha destacat que "es mantenen oberts tots els canals de comunicació" amb les dues empreses que formaven la UTE instal·ladora del sistema.

stats